Skip to main content

Bekymret over egne sexvaner

BEKYMRET: Olaf Birkeland (18)(f.v.), Camilla Island og Benedicte Araldsen sitter i russestyret ved Nadderud VGS. De er bekymret over at såpass mange ¿dropper prevensjon.

Fire av ti seksuelt aktive elever på ungdomsskolene i Bærum droppet prevensjon. Tre av ti på videregående skole, likeså. Elevene er selv skremt.

Det viser årets store ungdomsundersøkelse i Bærum.

– Latterlig høye tall. Jeg blir satt ut av disse resultatene, sier Benedicte Araldsen (18), prevensjonssjef i russestyret ved Nadderud videregående skole.

LES OGSÅ: 483 aborter på Bærum sykehus

«Kleint»

Russepresident Camilla Island (18) tror prevensjonskampanjene på videregående skole hjelper lite på ungdomsskoleelever.

– Jeg tror at mange er vant til at det ordner seg i ettertid uansett, men det kan også hende at ungdom synes det er kleint å ta frem kondom, sier hun.

– Kanskje er årsaken at når sex henger sammen med festing og alkohol, tar unge muligens lettere på det da, sier Olaf Birkeland (18).

Uheldig utvikling

Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, synes utviklingen er skuffende.

– Den lave bruken av prevensjon harmonerer dårlig med satsingen Bærum har hatt de siste ti årene for å promotere kondombruk, sier hun.

Prevensjonssjefen for Nadderud-russen tror i likhet med de to andre at unge kan synes det er kleint å ta frem kondom.

– Det bør være mer åpenhet rundt kondombruk. Det kan virke som noen tar lett på det, og tenker at angrepille eller abort er en løsning i ettertid, sier Araldsen.

LES OGSÅ: – Sex er trygt med kjente

Anger

Smittevernoverlegen forklarer at prevensjonsmidler skal være godt tilgjengelig for de unge.

– Prevensjon i form av gratis kondomer og p-piller skal være lett tilgjengelig på helsestasjoner for ungdom, sier Dysthe.

Det er likevel ikke sikkert at alle har en kondom tilgjengelig i en slik situasjon, mener Birkeland.

– Det kan også hende noen tenker at de kan kjøpe angrepiller i ettertid, sier han.

Men angrepiller hjelper lite mot spredning av kjønnssykdommer. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omfanget av kjønnssykdommer i Bærum øker.

Syke i sengen

I 2013 fikk 779 bæringer påvist klamydia. I 2012 var tallet 661, opp fra 360 i 2008. Smitten rammer særlig ungdom under 25 år. I Asker har tallet gått motsatt vei i samme periode.

– Påviste klamydia-tilfeller i Bærum er høyere enn landsgjennomsnittet. Jeg håper og tror at stigningen skyldes at flere tester seg, sier Dysthe.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.