Skip to main content

Bekymret for fiskelivet etter utslipp

BEKYMRET: Morten Merkesdal i natur og idrett frykter fiskedød etter utslipp i Sandvikselva.

Fiskeguru Morten Merkesdal er redd utslippet i Sandvikselva skal skade smolten.

Fredag morgen kom det melding om utslipp i Sandvikselva. Akkurat i disse dager er elva full av ungfisk på vei ned elva for å spise seg stor.

Den beiter på insekter på vannoverflaten - akkurat der det fredag morgen havnet et tynt lag av stoff som lukter tynner.

– Under alle omstendigheter er vi svært bekymret for ungfisken som går ut nå. Akkurat i disse dager vaker det småfisk i hele elva nedover. Noen er der naturlig, andre er satt ut, forteller Merkesdal, som til daglig jobber i natur og idrett i Bærum kommune.

LES OGSÅ: 

Har tatt prøver

Både brannvesen, politi og representanter fra Bærum kommune rykket ut til utslippet fredag morgen. Brannvesenet la ut lenser på to steder i elven, i håp om å begrense skadene.

Merkesdal tør ikke spå hvor store konsekvenser utslippet fredag morgen vil få for fiske- og dyrelivet i elven. Ved lunsjtid fredag var det ennå ingen som visste akkurat hva som hadde havnet i elven, og i hvor store mengder.

Kildesporingsgruppen til Bærum kommune har vært og tatt vannprøver av overflaten.

LES OGSÅ: Padlet gjennom plastsøppel i Sandvikselva

Stadig nye utslipp

Sandvikselva har stadig vært rammet av nye utslipp. Det største utslippet i nyere tid kom i 2005, da et ammoniumutslipp drepte all fisk fra Løxa og nedover elven.

Selskapet Teknotherm ble i tingretten i juni 2006 dømt til å betale en bot på 1,2 millioner kroner for sin manglende kontroll av ammoniakkbehandlingen i kjølelageret til Westend Bakeri. Borgarting lagmannsrett opprettholdt senere boten.

Til tross for stadige små-utslipp mener Merkesdal at livet i elva har blitt bedre de senere årene.

– Generelt har livet i elva blitt så bra at nye arter oppsøker elva. Slik som isfuglen. Det er et sunnhetstegn, sier Merkesdal.

LES OGSÅ: Flere utslipp i Sandvikselva

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.