– Dessuten er det mer miljøvennlig å oppgradere gamle møbler enn å kjøpe nytt i vår ellers skremmende verden med bruk- og kastmentalitet. I tillegg bruker vi naturmaterialer som ull, bomull og lin, forteller møbeltapetsermester Helle Ilsaas (44) som har sitt eget verksted på Bekkestua.

Helt ifra ungdomstiden har Eiksmarka-kvinnen brukt sine kreative evner på et yrke som en gang i tiden var både verneverdig og mannsdominert.

LES OGSÅ: Bygget miniatyr av hovedhuset

– For det første betyr det at det er behov for oss. For det andre er det mer akseptert at også jenter kan bli møkkete på hendene. I dette yrket må man tåle mye støv og skitt – ikke alltid like glamorøst – men veldig variert og morsomt, og det blir kanskje sett på som kunstnerisk også. Dessuten er kvinner opptatt av farger og form. Det blir så himla fint når det blir ferdig. Da er det verdt all jobbingen, forteller 44-åringen.

Denne saken sto først på trykk i Bærumsavisen.

En familie av mestere

At det skulle bli en karriere som møbeltapetsermester for Helle, var ikke opplagt som ungjente. Men at hun skulle utdanne seg som håndverker, var derimot ingen «oddsbombe».

– Jeg kommer fra en håndverksfamilie med pappa som tømrermester, mamma som frisør, eldstesøster som er utdannet tømrer og mellomste søster er utdannet byggtapetsermester. Selv hadde jeg den gangen mer sans for design, forklarer hun.

 

Dermed ble det ett år med teknisk tegning på Rud, tegning, form og farge med søm på Rosenvilde og klesformgiving med design og søm på Rud igjen.

– Designerbransjen er mer enn tøff. Via en bekjent fikk jeg tips om møbeltapetserfaget, forteller hun.

Dermed var den videre kursen staket ut; først som lærling i møbeltapetserfaget med svennebrev i 1995 og mestertittelen i 2002 etter å ha tatt kurs i økonomi, markedsføring, bedriftslære og yrkesteori som kreves for å bli mester.

LES OGSÅ: I denne butikken ble det solgt 126 tonn søppel

 

Skummelt å starte selv

I 13 år har Helle drevet for seg selv og før det 10 år som ansatt i et Oslo-firma.

– Jo, det var litt skummelt å starte opp som gründer. Mitt springbrett til å begynne for meg selv var at firmaet flyttet til Skedsmo-området. Jeg gikk en god lære der; faglig og trygt. Og med en voksende gründer i magen var tiden inne, smiler Helle.

LES OGSÅ: Ikea på Bellevue

– Det er like gøy hver gang jeg starter på et nytt prosjekt. Det er alltid spennende med nye kunder og nye utfordringer – om det er gamle antikke møbler, ørelappstoler eller salonger. Sammen med kunden kommer vi frem til de riktige valgene hva angår tekstiler, farger og mønster.

– Det er også hyggelig at folk har fokus på det de har og tar vare på det, og ikke bare higer etter nytt.