Skip to main content

Bekjent om moren til jenta (13) som døde i Valdres: – Ville datteren alt godt

TERAPEUT: Dora Thorhallsdottir vokste opp i samme nabolag som kvinnen som er siktet for å ha utsatt sin nå avdøde datter (13) for grov omsorgssvikt. Hun ønsker å uttale seg i saken fordi hun ikke kjenner seg igjen i hvordan kvinnen fremstilles i mediene.

Moren til jenta (13) som ble funnet død i Valdres, søkte hjelp hos gamle venner noen måneder før dødsfallet.

Nyttårsaften 2015 ble en 13 år gammel jente fra Lommedalen funnet død i en hytte i Valdres – trolig av avmagring. Moren er siktet for grov omsorgssvikt.

– Vi reagerte med sjokk da vi skjønte at det var NN (13-åringen, red.anm.) som hadde mistet livet. Mamma og pappa kjørte hjem til jentas besteforeldre og leverte en gave og brev for å vise sin støtte, forteller Dora og Björg Thorhallsdottir.

Søstrene kjenner moren til den avdøde jenta fra oppveksten i Lommedalen. De bodde et steinkast fra hverandre og gikk på samme skole. Dora forteller at hun kun har truffet moren tilfeldig, et fåtall ganger, siden hun flyttet fra barndomshjemmet. Den siste måneden har de gjenopptatt kontakten via sosiale medier.

Så sent som i april i fjor ble Dora oppringt av moren, som spurte om datteren kunne gå i terapi hos henne (se egen sak her). Thorhallsdottir er relasjonsterapeut av yrke, og daglig leder for Relasjonssenteret på Høvik.

LES OGSÅ:

– Hun virket bunnløst fortvilet

– Hun er ikke en som truer med advokater

– Ble ikke tatt på alvor

Thorhallsdottir sier moren vokste opp i et ressurssterkt hjem. Hun beskriver henne som en innadvendt og stille person.

Dødsfallet i Valdres:  

– Men først og fremst er hun utrolig snill. Derfor er det som skjer nå ekstra tragisk. Jeg vet at hun ville datteren alt godt.

I politiavhør har moren forklart at datteren hadde spiseforstyrrelser og ble utsatt for mobbing i en årrekke. Dette har hun utdypet i samtalene hun har hatt med Dora den siste tiden.

– Hun har fortalt meg sin versjon av historien – hvordan hun har kjempet med nebb og klør for sin datter. Mot et system som sviktet dem fundamentalt. Hun sier at hverken skoleverket, barnevernet eller helsevesenet gikk inn for å hjelpe datteren med hele hjertet. Hun opplevde at de bagatelliserte datterens opplevelser, og at heller ikke hun ble tatt på alvor, sier hun.

 

HYTTA: Moren og 13-åringen flyttet til familiehytta etter høstferien i fjor. Tre måneder senere ble jenta funnet død.

– Helt absurd

Dora og Björg forteller at de knapt trodde sine egne øyne da de leste at moren var siktet i saken.

– Det helt absurd å se at hun fremstilles som en dårlig mor. Hun er den siste personen jeg ville mistenke for å utsette barnet sitt for noe slikt. Jeg er sikker på at hun vil bli renvasket, sier Björg.

– I min jobb har jeg møtt mange som har blitt utsatt for grov omsorgssvikt. De forteller svært ofte om likegyldige foreldre. NN (moren til 13-åringen, red.anm.) var på helt andre enden av skalaen. Å hjelpe datteren ble hennes livsprosjekt, utdyper Dora.

LES MER:

Politiet tause om obduksjonsrapporten

Barnevernet i Bærum ga ikke avdød jente (13) forsvarlig hjelp

Bare moren til 13-åringen etterforskes

Politiet står fremdeles på sitt. Senest fredag forrige uke uttalte politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innlandet politidistrikt at siktelsen opprettholdes.

Moren har ikke latt seg avhøre av politiet siden februar. Ifølge forsvarer Aasmund O. Sandland skyldes det at det oppleves som en tilleggsbelastning i sorgprosessen.

– Hun sier hun er veldig sliten, og føler at hun knapt kan stole på noen. I årevis har hun kjempet for å bli hørt, men det er først når det tragiske skjer hun blir tatt på alvor, sier Dora.

Moren er kjent med at søstrene forteller om deres relasjon og kontakt til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.