Skip to main content

Båtforening anklages for forfalskning og trygdesvindel

STILLE FØR STORMEN: Onsdag kveld møtes medlemmene av Lakseberget båtforening til generalforsamling. Under overflaten murrer det hos medlemmene, etter at en granskningsrapport kom med ramsalt kritikk av styret i foreningen.

Styret i Lakseberget båtforening anklages for dokumentforfalskning og trygdesvindel av båtforeningens granskningsutvalg.

Våren 2015 krevde båtforeningens medlemmer at styret ble gransket. I lang tid hadde ryktene gått om at styrelederens kone var blitt ansatt som forretningsfører for båtforeningen.

10. mars kom utvalgets knusende dom over styret:

  • Utvalget fant ikke spor av at styrelederens kone hadde utført arbeid som forretningsfører.
  • Dokumentasjonen styret sendte over som bevis for at styrelederens kone jobbet, synes å være endret i ettertid.
  • Utvalget lander på at båtforeningen mottok Nav-refusjon på uriktig grunnlag i den perioden styrelederens kone var sykemeldt. Både fordi utvalget mener arbeidsforholdet ikke var reelt, og fordi refusjonen var langt høyere enn forretningsførerens avtalte lønn.

– Det granskningsutvalget har avdekket, er av alvorlig karakter. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Robert Hercz, som sammen med Arne Didrik Kjørnæs utgjør granskningsutvalget.

SLIK SVARER STYRET: – Uten mulighet til å imøtegå påstandene

Ikke på dagsorden

Onsdag kveld samles båtforeningens medlemmer til generalforsamling. Granskningsrapporten står imidlertid ikke på dagsorden.

Ifølge styret skyldes det at rapporten ikke ble meldt inn i tide til 1. februar, da fristen for å melde inn saker til årsmøtet gikk ut. Styret har i stedet innkalt til ekstraordinær generalforsamling 12. mai, da rapporten skal behandles.

LES OGSÅ: På denne øya kan det bli flere brygger

Det har fått flere av foreningens medlemmer til å steile. De frykter at fremgangsmåten er til hinder for at det kan reises mistillitsforslag mot styret. I forkant av generalforsamlingen samles det derfor inn underskrifter for en ny, ekstraordinær generalforsamling, der både granskningsrapporten og mistillitsforslag mot styret står på agendaen.

– Jeg har ingen ytterligere kommentar, sier Hercz.

Dette er Lakseberget båtforening 

Ansatt uten styrebehandling

Granskningsutvalget har fått tilgang til en ansettelsesavtale fra 27. mars 2013, som viser at styrelederens kone ble ansatt som forretningsfører/daglig leder med virkning fra 1. januar samme år.

Først én uke etter, 3. april 2013, fremgår det av styrereferat at «Konen til (styreleder) ansettes som forretningsfører for LBF».

På tre år, fra 2012 til 2014, økte de budsjetterte kostnadene til forretningsfører fra 50.000 til 150.000 kroner. Utvalget konkluderer med at spørsmålet om arbeidsgiveransvar og kostnadsøkning aldri ble forelagt generalforsamlingen.

LES OGSÅ: Her er båtfolket i full gang med vårpussen

Motarbeidet

Da medlemmene fikk gjennom kravet om granskning våren 2015, fikk styret klar ordre om å gi utvalget tilgang til alt det materialet utvalget ba om. Ifølge utvalget fikk de ikke det, til tross for gjentatte purringer. Både forretningsfører og styrets nestleder skal ha avslått å møte utvalget.

Styret skal i stedet ha påpekt at utvalget ikke var korrekt oppnevnt, at de ikke hadde mandat og at mandatet var ukorrekt utformet. Utvalget forsøkte da å innhente informasjon direkte fra andre kilder, slik som båtforeningens regnskapsfører og revisor.

Ifølge utvalgets rapport førte det til at styret påla regnskapsføreren om ikke å ha direkte kontakt med granskningsutvalget.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.