Allerede for 126 år siden, i 1886, begynte arbeidene med den første hoppbakken i skråningen i Solbergåsen. I 1901 fikk Bærums Skiklub tilbud om å kjøpe 20 mål av området for 5.500 kroner, i dag kan klubben selge halve tomten til kommunen for 15,1 millioner.

– Vi har planlagt et salg av halve eiendommen til kommunen. Området vi ønsker å selge, er regulert til barnehageformål, forteller leder i Bærums Skiklub, Bjørn Einar Kihl, til Budstikka.

LES OGSÅ:

Bilder fra hopphistorien i Asker og Bærum

Feiret fredning

I dag finnes det ingen skihoppere igjen klubben, og derfor er det ikke aktuelt å bygge opp det historiske anlegget. Solbergbakken var i sin tid verdens største hoppbakke.

Bakken var svært populær blant publikum; landsrennet i 1919 trakk 15.000 tilskuere med kongefamilien i spissen. Senere kom Solbergbakken i skyggen av Skuibakken. I 1977 ble bakken igjen pionér-anlegg med plastdekke, men etter hvert ble større plastbakker mer populære.

Det har ikke vært hoppet i bakken siden 1992.

Nektet boliger

Tidlig på 1980-tallet ønsket klubben å selge eiendommen og de utarbeidet da en omfattende plan for boligutbygging. Boligplanene krevde omregulering av området, noe kommunen ikke godkjente.

I 2004 ble det utarbeidet ny reguleringsplan for området, heller ikke da ble det avsatt til boligformål.

LES OGSÅ:

Farlig hull i hoppbakken

Sa nei til staten

Ifølge sakspapirene til et ekstraordinært årsmøte fikk klubben i fjor høst et tilbud fra Bærum kommune om å kjøpe tomten for 10 millioner. Etter forhandlinger med klubben ligger nå et forslag til kjøpekontrakt for halve på tomten på 15,1 millioner kroner.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken før det eventuelt er skrevet kontrakt, sier Henrik Jean Mette i eiendomsavdelingen i Bærum kommune.

 

Etter det Budstikka erfarer skal det i løpet av kort tid kunne bli skrevet kontrakt.

– Hvis salget blir gjennomført vil deler av pengene bli brukt på skiklubbens anlegg, mens resten settes i et eget fond, sier Bjørn Einar Kihl.

11.730.000 kr av salgssummen avsettes til Solbergbakkens bundne midler.

3.370.000 kr disponeres til salgsprovisjon og investeringer i anleggsprosjekter, bl.a. til det nye skiskytteranlegget i Vestmarka, Kirkerudbakken og oppgradering av klubbhuset.