For første gang har seks partier i Bærum gått sammen om å utfordre makten når posisjonene i de politiske utvalgene skal fordeles.

– Uten dette hadde styrkeforholdet i for eksempel formannskapet blitt 8-5, nå blir det 7-6, sier Venstres Ole Andreas Lilloe-Olsen.

LES OGSÅ: – Venstre fikk et raust tilbud

– Sånn blir det

Det er summen av desimaler og prosenter fra alle de seks partiene som gir dem ekstra uttelling.

– Blir det slik som dere ønsker når vedtaket bankes?

– Ja, dette kan ikke Høyre, Frp og KrF rokke, sier Aps Kjell Maartmann-Moe.

Etter valget var det klart at Venstre kunne få lederen i planutvalget. Men Venstre brøt ut av det borgerlige samarbeidet.

– Det var ikke aktuelt for oss å lede planutvalget med den tidligere lederen som nestleder, og som en slags overkikador. Da hadde vi ikke fått til noe, sier Lilloe-Olsen.

LES MER: Plan proppfull av problemer

Fikk kritikk under valgkampen

Professor Gunn Enli, med bakgrunn fra Bærum, var Budstikkas kommentator under valgkampen. Hun mente opposisjonen langt fra var på hugget i Asker og Bærum.

– Det virker det som det råder en avmaktsfølelse hos de andre partiene, og at opposisjonen ikke har veldig mye energi. Jeg ser ikke er noe opprør, sa Enli, professor ved Institutt for Medier og kommunikasjon ved UiO.

– Det er påfallende at forandring ikke blir brukt som argument i den lokale valgkampen i Asker og Bærum, fortsatte hun.

LES OGSÅ:

– Ser ikke noe opprør

– Har ikke fulgt med godt nok

Kraftig svar fra Ap

Arbeiderpartiets Kjell Maartmann-Moe var uenig med Enli.

– I partiprogrammet har vi ti veldig prioriterte punkter for hva vi vil endre, mens Høyre har som alltid en kladas uten prioriteringer. Jeg er helt uenig med professoren i at vi ikke markerer en opposisjon. Vi har også sagt at det trengs forandring i kommunen, sa han.

Nå er Martmann-Moe initiativfører til det valgtekniske samarbeidet.

Kan det bli noe mer?

De seks partienes representanter er klare på at det er et valgteknisk samarbeid det handler om, og at de ikke har forhandlet frem noen felles politisk plattform.

– Men vi har hatt en god dialog. Vi får ta ett trinn om gangen, sier Kjell Maartmann-Moe.

– Velgerne sa de ville ha en blågrønn politikk, i stedet får de blåblå. Opposisjonen blir i hvert fall grønn, slår Lilloe-Olsen fast.