Pilotprosjekt ved Bærum sykehus gir ny kreftsatsing

FORSKER PÅ TARMEN: – Jeg er overrasket over hvor mange polypper vi finner hos pasienter som ikke har hatt symptomer på kreft. Det tyder på at screening er effektivt, sa Svein Oskar Frigstad, seksjonsoverlege og forsker ved Bærum sykehus til Budstikka i september. FOTO: TRINE JØDAL

FORSKER PÅ TARMEN: – Jeg er overrasket over hvor mange polypper vi finner hos pasienter som ikke har hatt symptomer på kreft. Det tyder på at screening er effektivt, sa Svein Oskar Frigstad, seksjonsoverlege og forsker ved Bærum sykehus til Budstikka i september. FOTO: TRINE JØDAL

Etter gode resultater ved forskningsprosjektet ved Bærum vil regjeringen tilby alle 55-åringer tarmkreftscreening fra 2019.

DEL

– Norge ligger på verdenstoppen i forekomst av tarmkreft, og risikoen øker med alder. Vi vet at screening kan redusere dødelighet, og at man kan oppdage kreften tidlig. Derfor vil vi at alle skal få screening det året de fyller 55 år, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding torsdag.

I forslaget til statsbudsjett heter det at regjeringen ønsker å innføre et nasjonalt program for screening av tarmkreft fra 2019. De ønsker å øke bevilgningen til screening med 18 millioner i 2018.

De nye midlene skal gå til utvikling av nytt IT-program, rekruttering av personell, skopiskole og investering i skopisentre.

LES OGSÅ: Har skapt et møtested for kreftrammede i Asker

Fant 250 tilfeller i 2016

Bærum sykehus har i samarbeid Sykehuset Østfold og Kreftregisteret jobbet med et prosjekt for tarmkreftscreening siden 2012.

I pilotprosjektet ble alle innbyggere i Asker og Bærum født mellom 1938 og 1962 invitert til å delta i screening med tanke på å avdekke og forebygge tarmkreft på et tidlig stadium. Og bare i fjor fant forskerne 250 pasienter med tarmkreft.

– Når vi finner kreft så tidlig som vi gjør nå, redder det liv, uttalte Svein Oskar Frigstad, seksjonsoverlege og forsker ved Bærum sykehus til Budstikka i september.

LES OGSÅ: Trebarnsmor døde av kreft - mente skismøring var årsak

LES OGSÅ: Skilegenden Ulvang: - Fluor er unødvendig

Reduserer dødeligheten med opp mot 28 prosent

Tarmkreft er den mest utbredte krefttypen blant norske kvinner og menn: 4.300 pasienter rammes av tarmkreft årlig. 2 av 3 overlever, en dobling siden 1970, ifølge tall fra Kreftregisteret. Ifølge Frigstad kan dødeligheten reduseres med opp mot 28 prosent når behandling av tarmkreft starter i en tidlig fase.

– Jeg er overrasket over hvor mange polypper vi finner hos pasienter som ikke har hatt symptomer på kreft. Det tyder på at screening er effektivt, sa Frigstad i september.

Forslaget i statsbudsjettet er  i tråd med anbefaling fra Helsedirektoratet og innebærer at programmet gjøres landsdekkende i løpet av en femårsperiode, der tilbudet gis til alle kvinner og menn det året de fyller 55 år.

Artikkeltags