Skip to main content

Barnevernsleder tror på rådyr modell

Positiv: Anne-Karin Andvik, leder i barnevernet i Asker, er positiv til ideen om å gå utenfor tradisjonelle institusjoner i noen tilfeller der barna stikker fra tvangsvedtak. Fengsel for barn liker hun ikke. FOTO: KARL BRAANAAS

Askers barnevernsleder Anne-Karin Andvik tror det kostbare forslaget til advokat Cecilie Nakstad om ene-opphold, for gjengangere under 18 år, kan være fornuftig på sikt.

I onsdagens avis tok politiets leder for forebygging i Enhet vest, Ann-Gørild Kjeldsen, opp mangelen på virkemidler for å håndtere noen få gjengangere under 18 år i Asker.

– Vi ser svært alvorlig på at mange flere unge går med kniv, og at de tør bruke den. Vi er nødt for å tenke nytt for å få bukt med problemet, sa Kjeldsen og viste til at fengsel ser ut som det eneste alternativet for noen få.

LES MER: Mer vold og trusler blant unge bekymrer: Ønsker å fengsle gjengangere under 18 år

Det fungerer

Advokat Cecilie Nakstad viste til gode erfaringer der unge mennesker plasseres alene sammen med ansatte voksne som døgnbemanner en bolig.

LES MER:  – Finn fram den store lommeboka

– Da kan de gå på vanlig skole, men ellers være med voksne. Da blir det åtte voksne stillinger på ett barn, og det koster mye penger. Jeg har gode erfaringer med slike opplegg, sa advokat Nakstad.

 

Advokat: Cecilie Nakstad i Matrix Advokater.

Barnevernssjef i Asker, Anne-Karin Andvik, liker tanken.

– Dette har Nakstad helt sikkert rett i. Utfordringen er å få staten til å bemanne opp slike tilbud. Vi har til nå tvangsplassert noen i tradisjonelle institusjoner med flere beboere. Selv om de er der på tvang, så blir de jo ikke lukket inne, og da er det rømningsfare, sier Andvik.

– Selv om ene-opphold er dyre, kan det hende dette langsiktig er en god investering, hvis utviklingen er riktig, sier Anne-Karin Andvik.

LES MER: – De må tro at vi voksne vil dem vel

Politiets Ann-Gørild Kjeldsen er likevel skeptisk til at dette er et tilbud som kan hjelpe samfunnet like godt som et fengsel.

– Det er flott at enkelte ungdommer kan få hjelp gjennom slike tilbud. Men fortsatt er det noen få hvor det ikke hjelper med institusjon. Årsaken er rett og slett at Barnevernet ikke har myndighet til å ha så strenge rammer som Kriminalomsorgen, sier Kjeldsen.

Selv om Asker ikke har forsøkt ene-opphold, mener Nakstad dette likevel kan fungere.

– Slipper å «tøffe seg»

– Det er helt klart mindre rømningsfare når ungdommen er alene, og kun med voksne. Da finner de ikke på ting sammen med andre beboere. De slipper å «tøffe seg», det er heller ikke stas å gå ut alene og plage andre.

De opplever å få voksnes oppmerksomhet, de blir satt pris på uten å måtte dele de voksne med noen andre. Samtidig kan opplegget spesialtilpasses det enkelte barnet, sier Nakstad.

Hun peker på at hvis flere barn bor sammen, er det vanskelig å finne en ramme som passer alle.

LES OGSÅ:Ungdom bet, sparket og slo 87-åring

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.