Skip to main content

Barnevernet i Bærum ga ikke avdød jente (13) forsvarlig hjelp

VALDRES: I denne hytta på Beitostølen bodde mor og datter fra sent i september 2015.

13-åringen som ble funnet død nyttårsaften fikk ikke forsvarlig oppfølging av barnevernet i Bærum, mener Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Nyttårsaften ifjor ble en 13 år gammel jente fra Lommedalen funnet død, trolig av avmagring. 13-åringen befant seg på en hytte på Beitostolen med sin mor. Moren er siktet for grov omsorgssvikt, men nekter straffskyld.

LES OGSÅ: Leter etter stoppordre for behandling av avdød 13-åring 

Fylkesmannen i Oslo og Akershus gir barnevernstjenesten i Bærum svært krass kritikk i en tilsynsrapport, som ble offentliggjort i anonymisert form tirsdag formiddag. Fylkesmannen mener barneverntjenesten har brutt barnevernloven, og ikke sørget for at jenta fikk forsvarlig hjelp.

- Ikke godt nok utredet

Fylkesmannen mener barneverntjenesten i Bærum ikke har overholdt barnevernlovens krav om:

  • å åpne undersøkelse med bakgrunn i informasjon som gir rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter barnevernloven
  • å utrede saken godt nok
  • å sikre barns rett til medvirkning

"Ifølge rapporten foreligger det konkrete funn knyttet til manglende etterrettelighet i arbeidet. Fylkesmannen konkluderer dermed med at barneverntjenesten i Bærum kommune ikke har overholdt barnevernlovens krav til forsvarlighet i tjenesten", skriver fylkesmannen i en pressemelding.

Fulgte ikke opp bekymringsmelding

I rapporten fremgår det at barnevernstjenesten i Bærum fikk flere bekymringsmeldinger om jenta. De skal ha åpnet undersøkelse etter den første meldingen, men ikke fulgt opp de øvrige med ytterligere undersøkelser.

Fylkesmannen mener den andre bekymringsmeldingen burde ha forsterket bekymringen knyttet til 13-åringens omsorgssituasjon. I stedet ble meldingen henlagt, fremgår det av rapporten.

Barnevernsjef: - Svært alvorlig

- Fylkesmannen har lagt frem en omfattende og svært kritisk rapport. Vi tar konklusjonene svært alvorlig, sier Børge Tomter, barnevernsjef i Bærum kommune.

Som nevnt over fremhever fylkesmannen tre punkter som særlig kritikkverdige. Disse er knyttet til henleggelse av bekymringsmeldinger, at barneverntjenestens undersøkelser har vært for dårlige og at den 13 år gamle jenta i for liten grad ble involvert og hørt.

- Vi har allerede startet arbeidet med å forbedre oss på alle disse punktene. I 2015 henla vi langt færre meldinger enn vi har gjort tidlgiere år, sier han. Nå vil vi sette oss ned og lese rapporten grundig, for deretter å finne praktiske og konkrete tiltak for å forbedre det vi har vært for dårlige på, sier Tomter til Budstikka.

Barnevernet får dessuten kritikk for at undersøkelsene av jentas omsorgssituasjon har vært for snevre.

- Vår vurdering den gang var at den høyeste risikoen var knyttet til jentas helsesituasjonen. Fylkesmannen mener vi var for opptatt av å sikre henne helsehjelp og dermed ikke undersøkte den helhetlige omsorgssituasjonen i familien på en god nok måte. Det tar vi til etterretning, sier Tomter.

Fylkesmannen mener at også barneverntjenesten i Valdres har  brutt kravet til forsvarlig hjelp.

Morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland, hadde ikke sett rapporten da Budstikka var i kontakt med ham tirsdag morgen.

LES OGSÅ: Bare moren til 13-åringen etterforskes 

På helsetilsynets bord

Statens helsetilsyn vurderer nå hvorvidt en eller flere av de involverte helseinstansene - fire virksomheter, samt to fastleger - har brutt loven.

Rapporten etter tilsynet med skolene i Bærum der 13-åringen var elev, ventes å være ferdig i midten av april, får Budstikka opplyst.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.