Det sier gynekolog Lina Herstad. Hun avla nylig sin doktorgrad hvor hun blant har konkludert med at antall keisersnitt øker med kvinnens alder.

– Antallet 45-åringer i Norge uten barn har økt. Mange venter så lenge at de ikke kan få barn, men antallet som velger et liv uten barn har også økt, sier Herstad.

Hun mener utviklingen siden 60-tallet har ført oss dit vi er i dag:

– I 1960 kom p-pillene, så kom utdannelse og jobb til flere, likestilling, feminisme og selvbestemt abort. Dette er gode ting, men skilsmisseraten har også økt, og når det gjelder svangerskapspenger kommer studentene dårlig ut. Dette er elementer som har ført oss til en tid der flere kvinner venter for lenge med å tenke barn og familie.

LES OGSÅ: – Skulle gjerne spolt tiden tilbake

Glemmer biologiske aspekter

Herstad mener det har vist seg å være vanskelig å nå ut kunnskapen man har om alder, graviditet og komplikasjoner. Hun tror helsepersonell må være flinkere til å gripe øyeblikkene med pasientene i andre situasjoner.

– Man har en vei å gå for å nå frem med informasjonen. Jeg mener helsepersonell kan nevne barn og alder i møte med en barnløs kvinne som har fylt 30 år. Men man må være varsom, sier hun. Herstad mener at det å være bli mamma kommer i bakerste rekke for mange kvinner i for mange år.

– Å bli mor er en viktig del av en kvinners kjønnsidentitet, men i dag har vi så mange muligheter, og andre ting vi vil og kan gjøre, at vi glemmer disse biologiske aspektene ved livet. Vi verdsetter en individuell livsførsel, og selvrealiseringen høyest. Mange føler seg yngre enn de faktisk er biologisk, sier hun.

– Tror du trenden vil snu?

– Det håper jeg.