Skip to main content

Barn og ungdom må stoppes i tide

KONTROLLERER: Politiet oppsøker unge mennesker og forsikrer seg om at alt er som det skal være. Det er kort vei fra rusflørt til problemer. FOTO: KARL BRAANAAS

Politiet i Asker og Bærum har den siste tiden gjort oss oppmerksom på en kultur der helt unge mennesker ruser seg på alkohol eller narkotika.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 3. november 2015.

Politiet i Asker og Bærum har den siste tiden gjort oss oppmerksom på en kultur der helt unge mennesker ruser seg på alkohol eller narkotika.

Det er nærmest dagligdags at 16-åringer må fraktes hjem til foreldrene sine, ofte ute av stand til å gjøre rede for seg.

Nå mener mange det er på tide at foreldrene får opp øynene og tar tak i det som skjer blant unge i distriktet.

Det skapte stor oppmerksomhet da politiets ungdomspatrulje forrige uke gikk ut i sosiale medier og advarte mot hjemme-alenefester, samt flørten med rus. Da Budstikka natt til søndag fulgte politiets arbeid i Asker og Bærum, var det få dødpunkter.

Les også: Politiet: – Våkn opp, foreldre!

Les også: Per (18): – Politiet fant ikke action og prøvde derfor å skape det

Les også: Politiet i Asker og Bærum: – Ungdommenes foreldre er for naive

Det gikk i ett, og mye var forstemmende. En rekke mindreårige ble sjekket, og foreldre ble varslet der det var tydelig at de unge hadde benyttet rusmidler.

Disse glimtene fra lørdagsnatten i Asker og Bærum er lite hyggelige, og viser at det er riktig av politiet både å rope et varsku og være så tett på at unge mennesker som driver gatelangs i Asker og Sandvika, blir sendt hjem.

Enten ved at politiet kjører ungdommen hjem, eller at politiet kontakter foreldrene som deretter henter barna sine.

Det er ikke uvanlig at barn helt ned i 14-årsalderen er ruset og virrer omkring i sentrumsgatene eller søker opphold på jernbanestasjoner. Oppdages de av politiet, tas det umiddelbart kontakt med foreldre. I enkelte tilfeller er de langt unna, på hytta mange timers kjøring fra hjemmet.

Den kjente politi- og Asker-kvinnen Linda Medalen i Hundepatruljen oppdaget natt til søndag en tungt ruset 16-åring i Sandvika. Hennes kommentar til Budstikka var: «Det fine med denne jobben er å få tak i disse unge menneskene det fremdeles er håp for og sette i gang tiltak.»

Barn og unge skal være nysgjerrige og utfordre. Men det går noen grenser. En av disse er ungdommens forhold til rusmidler. Når de unge møter fristelser og vil eksperimentere med rusmidler, må foreldre sette grenser.

Og ikke minst, være til stede for barna sine. Det er ikke holdbart å overlate 14- til 17-åringer hjemme alene i helgene. Det kan bety fulle hus, ukontrollerte fester og rusmisbruk.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Ikke bare politiet, men også foreldre må ha helgeberedskap. Minst én voksenperson må være kjørbar, og gjerne tilby seg å være helgesjåfør. For ungdom må få lov til å dra ut, treffe venner, være på fest.

Men det må være en selvfølge at foreldre vet hvor barna er – og at de kommer seg hjem i tide.

På spørsmål om når ungdom kan være hjemme mens foreldre drar på hytta, svarer psykologspesialist Bettina Sunde klart: – 18 år!

Det er lett å være enig!

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 3. november 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.