Skip to main content

Bankende hjerte for Bærumskulturen

Årets bankende hjerte, Cecilie Due, brenner mest for kultur, har vært engasjert i BærMuDa i over 20 år og er i dag dets leder.

Selv om hun er født og oppvokst i Østfold, er det Bærum som nå er bygda i hennes hjerte. Bærum er hun stolt av, og ønsker å bidra til at også andre skal få en sterkere tilknytning til.

Hun oppfordrer sine sambygdinger til å oppleve og forstå hvor mye god kultur som er å finne her, og at det ikke er nødvendig å dra til hovedstaden for å få en god kulturopplevelse.

Hun legger heller ikke skjul på at hun synes kommunen skulle satset enda mer på kultur med tilrettelegging for frivillige grupper og spillesteder.

Limet i samfunnet

For henne er det limet i et levende samfunn. Jussen har hun lagt på hylla, og driver nå sitte eget kulturproduksjonsfirma, Mamageno.

– Hvorfor tror du så mange hjerter banker for deg, og har stemt deg frem?

– Nominasjonen var hyggeligst. Jeg tror musikalen om Sonja Henie har vært sterkt medvirkende til det. Gjennom den forestillingen ble vi i BærMuDa langt synligere, og vi fikk til et samarbeid med mange andre. Og det var «ja» hele veien. I forbindelse med jubileet og forestillingen har både BærMuDa og jeg vært langt mer synlige enn normalt. Det har vært helt nødvendig for at vi skulle trekke nok folk til Kulturhuset og forestillingen i november.

LES OGSÅ: Bankende hjerte 2011


– Hvem er det som har stemt, tror du?

– Familie og venner, kulturinteresserte, mennesker som har vært en del av Sonja Henie-jubileet og forestillingen.

– Musikal om isdronningen Sonja Henie, hvorfor det?

– Fantastisk, fascinerende og ganske ukjent historie. Sonja Henie er en kvinne som ikke har fått den plassen hun fortjener i norsk historie.
 

Sonja Henie

– Var ikke hun et noe selvsentrert og kaldt menneske?

– Hun hadde fire store karrierer før hun døde 57 år gammel. Tom Schancke som har skrevet idrettsleksikon nylig, mener at hun er tidenes største norske idrettsutøver. Hun ble omtalt som en av verdens dyktigste forretningskvinner. Hun var den best betalte filmskuespiller og en av de mest kjente gjennom mange år. Til slutt altså en anerkjent kunstsamler. Med en slik merittliste må du nok være selvsentrert og til tider kynisk. Men kald tror jeg neppe hun var. Ville du spurt meg om det samme spørsmålet om hun hadde vært mann? Dette spørsmålet synes jeg nemlig er noe av det mest interessante ved historien. Hadde hun fått samme skjebne her i Norge hvis hun hadde vært mann? I tillegg – hun ga en gave til Bærum kommune som er beregnet til å ha en nåverdi på 650 millioner kroner. Hennes hjerte må jo ha banket kraftig for Bærum og forteller om stor giverglede.

– Ditt første «møte» med Sonja Henie?

– I et bryllup på Høvikodden i 2007 hvor jeg var forlover og bruden ønsket seg en liten konsert. Jeg kjøpte en av bøkene om Sonja og ble fullstendig fengslet.

– Mange danse- og barne- og ungdoms-teater i Bærum. Er det plass til alle?

– Det er plass til og behov for flere. Særlig for voksne. Det er ventelister hos alle grupper og å drive med musikk og teater er noe av det beste man kan bruke fritiden sin til. Etter min mening er det ikke selve forestillingene som er det viktigste. Prosessen er viktigst. Det å møtes et sted en eller flere ganger i uken og lære, leke, le, bygge vennskap, skape noe sammen – det er her den store gevinsten ligger.

– Åpen for mer samarbeid?

– Alltid! Samarbeid er flott på alle måter, men det er krevende og tar tid.

- Bygge tilhørighet

– Utover ditt engasjement som er kjent – er det noe ditt hjerte banker spesielt for som du kan dele med Budstikkas lesere?

– Bygge tettere tilhørighet i Bærum. Det er helt nødvendig for oss mennesker å føle at vi tilhører et sted. Selv om mange er innflyttere må det være viktig at vi sammen kan være med å bygge ned mytene om Bærum og bli stolte av vårt nye hjemsted og bidra til at det skal være en god kommune å bo i. Mange andre steder i Norge er man med å bygger opp en slik identitet ved å delta i det som skjer. Flere scener, mer liv, større engasjement.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.