Skip to main content

Bankbokser brytes opp: Hva skjuler seg her?

SKAL VEKK: Nordea starter nå arbeidet med å bore opp bankboksene hvor eierne ikke har nøklene, eller eierne av innholdet er arvinger som aldri har sjekket boksen. Banksjef Erik Thomas Enger forteller at hele bankbokssystemet avvikles på grunn av lite bruk.

Hva befinner seg i bank­boksene i Sandvika? Onsdag begynner tvangsåpningen av boksene som ikke allerede er tømt.

Det er Nordea i Rådmann Halmrasts vei som avvikler hele bankbokssystemet sitt.

Grunnen er at datalagring og private safer har overtatt for det tryggeste av det tryggeste gjennom generasjoner; bankhvelvet.

Bankbokskundene har fått beskjed om at tilbudet forsvinner. De fleste har hentet verdisakene og flyttet dem til nye lagringssteder.

Men tre grupper vil få boret opp boksene sine. Det er de som har mistet nøklene sine, arvinger som aldri har vært i bankboksene til forfedre og bokser som det er betalt for, men ikke mulig å spore opp leierne.

Spenning

– Det er en viss spenning i tilknytning til åpningen av boksene hvor dagens leiere aldri har vært i boksen. Det kan dukke opp spennende historier, sier banksjef Erik Thomas Enger ved Nordea Sandvika til Budstikka.

Onsdag stiller han med bormaskin for å åpne de første boksene der nøkkel ikke har vært å oppspore.

– Dette er en naturlig utvikling i bankhverdagen. Historisk har bankbokser blitt brukt til verdisaker og verdipapirer som ikke kan tinglyses. I dag kan de fleste verdipapirer digitaliseres, og flere og flere har safe hjemme. Veldig få bruker bankbokser lenger, sier Enger.

LES MER:

– Ta bilder av verdisakene dine

Alt kan stjeles... Og blir det

Under 10 prosent

Av de 1.200 boksene Nordea har i Sandvika er nå bare 100 i bruk.

Fortsatt har rommet plass for diskret åpning av kassettene som ellers er skjult bak dører av messing, kun utstyrt med et tall, nøkkelhull – og logoen til Kredittkassen – banken som i 2000 ble innlemmet i Nordea.

– Nå står vi foran en prosess hvor vi skal avvikle denne tjenesten. Alle som leier bankbokser hos oss vil bli sporet opp før vi foretar oss noe, og vi vil gjøre avtale med hver enkelt. Alt vil bli tatt vare på, forsikrer Enger.

Hemmelig innhold

Hele banknæringen melder om synkende etterspørsel etter bankbokser de siste årene. Innholdet i bankboksene er fullstendig privat.

– Hva skjer når dere ikke klarer spore opp eierne?

– Det har ennå ikke skjedd. Det krever av og til en del detektivarbeid. I Drammen fant vi alle eierne til 2.000 bokser. I Sandvika dreier det seg om 100, så det skal vi klare, svarer Enger.

Det har også vært spekulert i at folk bruker bankboksene til å skjule kontanter for skattemyndighetene.

Private safer

Etter at en vekter – i mediene døpt «Benny Bankboks» – tømte 150 bokser i Oslo en søndagskveld i mars 1978, gikk retten ut ifra at han hadde tatt med seg 1,25 millioner kroner. Mange tror det var adskillig mer.

Leie av bankboksene kan koste fra rundt 400 kroner per år for de minste, og opp til 5.000 kroner for de største. Da er det ofte rimeligere med datalagring av viktige papirer og hjemmesafe hjemme til smykker og klokker.

Les flere artikler