Skip to main content

Banen nærmer seg Bærum

Her kommer den første banen inn på Bjørnsletta stasjon etter oppgraderingen.
Her kommer den første banen inn på Bjørnsletta stasjon etter oppgraderingen.

Tirsdag formiddag ble nye Bjørnsletta stasjon på Kolsåsbanen tatt i bruk. Om fire måneder er det Jar sin tur.

Det er Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) som har hatt prosjektansvar for utbyggingen som medfører at Kolsåsbanen frem til Bjørnsletta nå blir en integrert del av resten av T-banesystemet. Stasjonen har moderne metrostandard og er den siste stasjonen på Oslo-siden på den oppgraderte Kolsåsbanen.

Ved Jar stasjon pågår fortsatt byggearbeidene for fullt. Konturene av den nye stasjonen er allerede synlige. Den skal tas i bruk i desember. Jar stasjon vil betjene både Kolsåsbanen og trikken som kommer fra Lilleaker. Både trikk og T-bane skal føres videre mot Bekkestua. Der åpner stasjonen i august 2011.

50 km/t

For oppgraderingen som nå gjennomføres er det lagt til grunn en såkalt lav metrostandard. Dette betyr at den gamle traseen, som er dimensjonert for en hastighet på 50 km/t, i hovedsak beholdes. Stasjonene bygges om for seksvognstog. Det blir planskilte krysninger og stasjonene gjøres bedre tilgjengelige for bevegelseshemmede.

Det gamle kontaktledningsnettet erstattes med strømskinne, som på det øvrige T-banenettet. Bjørnsletta og Lysakerelven stasjoner erstattes med en ny Bjørnsletta stasjon. Tjernsrud, Ringstabekk og Egne Hjem erstattes med en ny Ringstabekk stasjon.

Klokken 12.33

Bjørnsletta stasjon er fullstendig nybygd og flyttet cirka 200 meter vestover i forhold til den gamle. Den erstatter gamle Bjørnsletta stasjon, samt Lysakerelven. Stasjonen ligger nå 8,2 kilometer fra Stortinget T-banestasjon.

Til seremonien som markerte at Bjørnsletta T-banestasjon åpner for trafikk var det satt opp eget gjestetog fra Majorstuen. Trafikken ble offisielt satt i gang klokken 12.33.
Ifølge KTP ble gamle Bjørnsletta stasjon første gang åpnet 15. juni 1942. Den het opprinnelig bare «Sletta». Dette anonyme navnet kunne ikke departementet godta og forlangte en mer spesifikk stedsangivelse. En av naboene kunne fortelle at det var observert bjørn i dette området i 1852 – og Bjørnsletta var født.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.