Skip to main content

Bærums-ordføreren: – Oslo kan ikke fredes

KART: Bærums- ordfører Lisbeth Hammer Krog har bitt seg merke i at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo nå ønsker et samarbeid, og håper alle parter i Oslo-området kan sette seg rundt bordet for å drøfte utfordringer og tegne et fremtidsrettet kart over en sterk region der Oslos grenser ikke blir vernet. FOTO: KARL BRAANAAS

– Osloregionens store utfordringer kan ikke løses uten at alle parter samles til dialog.

Det mener Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog, som ikke vil godta at utformingen av en region i Oslo-området skal tegnes med et fredet Oslo i midten.

Mens ordførerne rundt omkring har hodet fylt av kommunesammenslåinger, styrer Hammer Krog en kommune uten sammenslåing på dagsorden.

Dermed har hun viet all sin oppmerksomhet til hvordan regionene skal se ut.

LES OGSÅ: Bærums tidligere rådmann: – Oslo må være med

Vil utfordre byråden

– Jeg oppfatter at fylkesmennene også har utfordret kommunene til å si sin mening om regioner. Dette er minst like viktig som nye kommunegrenser, sier Hammer Krog.

Nettopp derfor ønsker hun, sammen med gruppeleder Kjell Maartmann-Moe fra Ap og resten av styringsgruppen i Bærum, å ta initiativ til at Akershus fylke, Oslo og de nære kommunene rundt Oslo setter seg ned, starter dialogen og finner forslag til hvordan regionens utfordringer kan løses best i fremtiden.

Store kommuner og regioner 

Hun sier at man ikke kan slå seg til ro med at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) nærmest vil frede Oslos privilegium som både kommune og fylke, og ikke har noe ønske om å drøfte Oslos status.

– Oslo og kommunene som ligger som en hestesko rundt hovedstaden i Indre Oslofjord, må betraktes som en region. Derfor må vi snakke sammen, slår Bærums-ordføreren fast.

LES OGSÅ: Høyre-leder vil slå sammen Oslo og Bærum

Stort og geografisk bredt

Hammer Krog har fått positive signaler om viktigheten av tettere samarbeid.

– Men du avviste kontant invitten fra Oslo Høyres leder Nikolai Astrup om å slå sammen Oslo og Bærum?

– Det løser ikke Oslo-regionens utfordringer. Vi må se stort og geografisk bredt. Da må også kommunene øst for Oslo, som Nittedal, Lørenskog og Oppegård, delta for å finne løsninger, sier Hammer Krog.

LES OGSÅ: Bærum Næringsråd: – Asker og Bærum bør gå sammen og rette blikket mot Oslo

Dagens grenser uegnet

Hun påpeker at utfordringene rundt samferdsel, nærings- og arealplanlegging må løses innenfor naturlige grenser. Da er ikke dagens grenser løsningen.

– Vi går ikke til dialog med fastsatt løsning. Men fylkesgrensen er en hemsko og barriere jeg håper det kan bli enighet om at må fjernes, sier Hammer Krog.

En løsning som er bragt frem er sammenslåing av Østfold, Akershus og Buskerud til én region.

– Muligens fornuftig, men ikke uten at Oslo også er med. Hovedstaden kan ikke fredes når vi snakker om regionreform, mener hun.

Les flere artikler