Skip to main content

Bærum tilbyr over 100 boliger til unge

Fornøyd: Hjalmar Aass (84) avslutter sin politiske karriere med å skaffe boliger til ungdom. – Det føles bra, sier han. Her er han på tomten i Emma Hjorths vei hvor det skal bygges 26 leiligheter.

Endelig kan Bærum kommune tilby rimelige boliger for ungdom. 22 står klare på Fornebu og 86 skal bygges på Emma Hjorth.

Det har lenge vært en skrikende mangel på rimelige utleieboliger for unge i etableringsfasen i Bærum. De skyhøye boligprisene har gjort det nærmest umulig å komme inn på markedet, og leieprisene har vært tilsvarende høye.

LES OGSÅ: Vil ingen unge ha leilighet på Fornebu?

Bærums politikere vedtok allerede under planleggingen av Fornebu at en viss andel av boligmassen skulle avsettes for rimelig utleie til unge. Dette ble sikret gjennom utbyggingsavtaler, men realiseringen har tatt tid.

Må selge en tredel

Samtidig har stiftelsen Utleieboliger i Bærum (UBB) lenge jobbet for å finne nye boliger til samme målgruppe. Nå har de fått vedtatt regulering av to tomter til formålet, begge på Emma Hjorth. Det betyr 26 boliger i Emma Hjorths vei, og 60 i Jens Holes vei.

LES OGSÅ: Betongdrøm på Snarøya

For at unge i etableringsfasen skal ha råd til å leie boligene, må leieprisene holdes på et akseptabelt nivå. UBB har satt 7500 kroner i måneden som grense. For å klare dette, må de selge noen av leilighetene. I praksis betyr det at hele feltet på 26 boliger i Emma Hjorts vei selges. 12 av leilighetene settes av til en gruppe lettere utviklingshemmede ungdom i et boligfellesskap.

– Stiftelsen trenger kapital for å finansiere utleieboligene, og det har vi ikke. Den eneste måten vi kan skaffe det på, er å selge boliger. Men også de vi selger vil dekke et stort behov for rimelige boliger for folk i etableringsfasen, sier Hjalmar Aass som er styreleder i UBB.

Maks 7.500

Regnestykket til UBB er slik: Hver leilighet vil koste 1,8 millioner kroner å bygge, inkludert tomtekjøp. For at utleieprisen ikke skal overstige 7.500 kroner, kan ikke leilighetene koste mer enn 1,1 millioner. Det blir en differanse på 700.000 per leilighet som må dekkes av UBB selv. For 60 leiligheter blir det 42 millioner kroner. Det får UBB ved å selge de 26 nye leilighetene i Emma Hjorths vei pluss ti eldre boliger på Bærums Verk.

LES OGSÅ: Jubler for nye byggeregler

Kommunestyret i Bærum vedtok på sitt møte forrige uke at boligene kan selges, men målgruppen skal være den samme, ungdom under 35 år.

Det er Bærum kommune som eier eiendommene. Da de overtok området i forbindelse med HVPU-reformen i 1991, heftet det ved betingelser for forvaltning av området. Det betyr at inntektene kommunen får fra tomtesalg, skal brukes til det beste for utviklingshemmede.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.