Skip to main content

Bærum skvist ut av det gode selskap

SKILLER LAG: Nå går Lene Conradi (t.h.) i nære samtaler med Hurum og Røyken uten ordførerkollega Lisbeth Hammer Krog.

Bærum slipper ikke inn når Asker, Røyken og Hurum fredag skal diskutere grunnlag for eventuell kommunesammenslåing.

Det er Hurums klare signaler om at Bærum er lite aktuell partner som sender Bærums representanter hjem etter en dag fra felles seminar om kommunereformen.

De fire kommunene Bærum, Asker, Røyken og Hurum har jobbet tett for å se på grunnlaget for eventuell sammenslåing.

LES OGSÅ:

Bærum drar hjem

Torsdag og fredag skulle representanter fra alle partiene og administrasjonen i de fire kommunene samles på Holmsbu i Hurum for å drøfte videre prosess.

Men etter torsdagens tema om regionreform returnerer Bærums representanter hjem.

Tilbake sitter Asker, Røyken og Hurum i innledende forhandlinger om en felles politisk plattform for eventuell sammenslåing.

Fortsatt håp

– Vi tar til etterretning at vi for øyeblikket er satt på sidelinjen. Men vi holder alle dører åpne, sier Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog og legger til:

– Ingen ting er over før alt er over, selv om Hurum har lagt sine føringer.

Hun øyner med andre ord at ting kan skje som igjen gjør Bærum svelgbar for en eller flere av samarbeidskommunene.

– Er det skuffende å forlate det som skulle vært et seminar for alle de fire kommunene?

– Personlig skulle jeg ønsket at vi hadde vært med, men jeg har samtidig full respekt overfor Hurums standpunkt, sier Hammer Krog.

– Mindre ihuga på Bærum

Da formannskapet i Asker tirsdag ble innkalt til ekstraordinært møte, var det ingen som med rene ord talte mot at Bærum fortsatt kan være aktuell for Asker. Men det lå likevel i luften at retning sørover er mer og mer aktuell.

Bare Leif Frode Onarheim (H) stemte for at alternativet med de fire kommunene fortsatt skulle holdes liv i.

– Men jeg er blitt mindre ihuga på Bærum etter hvert, sa han.

For Asker er det nå tre alternativer:

  • Asker alene som nå
  • Asker, Røyken og Hurum
  • Asker og Bærum

Det er det som kommer til å bli de valg askerbøringene blir spurt om i innbyggerundersøkelsen som skal gjennomføres om to uker. Et utvalg på 2.000 skal ringes opp i denne undersøkelsen.

LES OGSÅ: Tapte kampen om folkeavstemning

Ville ha flere alternativer

Venstre, MDG og Frp ville også ha med alternativene «Asker, Bærum og Røyken» og bare «Asker og Røyken». Men både Høyre og Arbeiderpartiet var klare på at jo flere alternativer folk skulle få presentert ville redusere muligheten for å trekke klare slutninger.

På de tre folkemøtene i Asker i februar kom det 600 innspill fra deltagerne. De talte i mindre grad for Bærum som aktuell for Asker med 29 prosent til Bærum, 32 prosent til Hurum og 39 prosent til Røyken.

– For stort med Bærum

– Vi mener en storkommune med Bærum på laget blir for stor med over 200.000 innbyggere, sier Hurum-ordfører Monica Bratlie (H).

Det var like før påske Hurum på fellesmøte med de andre kommunene poengterte at styringsgruppen for kommunereformen i Hurum ikke ville likestille Bærum med andre aktuelle kommuner. Dermed var det klart at det ikke var grunnlag for å ha med Bærums på hele fellesseminaret som skal bruke fredagen på drøftinger omkring kommunesammenslåing.

Hurum forhandler i to retninger

Da Budstikka tok kontakt med Hurum-ordføreren onsdag morgen var hun opptatt. Hun satt da i forhandlinger med Drammen og Svelvik.

– Vi jobber i to retninger – både nordover og sørover. Det er vårt mål å få konkrete utkast til politisk plattform før vår folkeavstemning 9. mai. Det må være klart for våre innbyggere hvilke konsekvenser våre alternativer innebærer før de skal stemme, sier Høyre-ordfører Bratlie.

Hurum Høyre har tidligere anbefalt at Hurum slår seg sammen med Røyken og Asker.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.