Skip to main content

Bærum sender sykemeldte til Syden

VARM INSTITUSJON: Kommunen har helt siden de åpnet senteret i Spania hatt problemer med å fylle plassene i den varmeste perioden om sommeren. Nå fyller de det med sykemeldte. FOTO: Spaniaposten.

Langtidssykemeldte sendes tre uker til Syden på kommunens regning. Hensikten er å få dem raskere tilbake i jobb.

Når noen er i langvarig sykemelding får de ikke lov til å reise ut av landet. Men Bærum kommune søker dispensasjon fra reglene og tar dem helt til Spania.

Hva synes du om ordningen? Si din mening!


– Bakgrunnen var et oppdrag vi fikk for fire år siden som gjaldt å se på sommeravviklingen ved senteret i Altea. Brukerne søker seg ned dit i de kaldere periodene, og noen bør av diagnosehensyn ikke dra ned i varmen. Senteret kunne med fordel gå med lavere avvikling om sommeren. Vi har et nærværsprosjekt i kommunen der vi prøver ut livsstils- og kostholdsendring for de som er sykemeldte, står i fare for å bli det eller har flere korte sykemeldinger bak seg, forklarer Elisabeth Vennevold, som er kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune.

15 personer

Alle som jobber i kommunen kan søke om opphold. I sommer er 15 personer plukket ut. De får et opphold på tre uker hver. Egenandelen er kun symbolsk, resten dekker kommunen. Men oppholdet koster heller ikke dem noen ting.
– Dette er lave kostnader for kommunen, rommene står der og selve fasilitetene er allerede i budsjettene våre, sier Vennevold.
Det koster imidlertid ekstra med flyreise og HMS-kostnader i Spania. Men kommunen søker tilretteleggingstilskudd fra NAV, og får i tillegg dekket midler gjennom nærværsprosjektet som er i regi av KS.
– Totalt sett er det ikke noen utgifter på kommunen. Flyreisen koster 5.000, og i hvilken grad dette betaler seg tilbake i form av friskere medarbeidere har vi rett og slett ikke regnet på, sier Vennevold.

Gir resultater

Mye tyder imidlertid på at oppholdet gir resultater. Kommunen hadde en gruppe nede i fjor sommer også.
– Det har i stor grad har vært tilbakeføring til jobb for de som har deltatt. Ikke umiddelbart, men etter en periode.
Deltagerne reiser til Spania som en del av et lengre kurs om kosthold, livsstilsendring og mosjon. De gjennomfører et kurs i kosthold før de reiser. I Spania er det fokus på aktivitet. De fortsetter kurset når de kommer hjem.
Kurset ble primært tilbudt til ansatte i pleiesektoren, men har også gått ut til flere yrkesgrupper.

Stadig flere yngre

Altea skulle opprinnelig være et sykehjem for eldre, men er i dag et rehabiliteringstilbud for dem som er i behov av å opprettholde funksjoner etter sykdom eller skade.
– Jeg har ikke tall på snittaldrene nå, men de fleste er brukere av korttidsrehabiliteringsplasser i Bærum kommune, sier Vennevold.
Stadig flere yngre funksjonshemmede søker seg til Spania-opphold. I fjor høst ble det spesielt tilrettelagt for yngre brukere, noe som ble koordinerte med Stavanger. Stavanger leier 13 av 38 plasser.

Kun evaluert en gang


Mange velger å ta med pårørende, som har mulighet for å overnatte på pasientrommet. De betaler en egenandel for kosten, som er på om lag 200 kroner i døgnet.
Ifølge Vennevold er det stor søkning til Altea-senteret resten av året. De fleste har opphold på 6 uker.
Bruken av senteret er kun evaluert en gang. Det skjedde i 2003, etter ett års drift. Da fremkom det at det generelle funksjonsnivået hos gjestene var mye høyere enn hos dem som er på sykehjem eller mottar hjelp i hjemmet. Dessuten at 15 prosent av brukerne ikke var registrert som mottagere av hjelpetjenester.
Senteret er imidlertid ikke evaluert etter dette, men Vennevold flagger at det kan være på trappene.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.