Skip to main content

Bærum Næringsråd: – Asker og Bærum bør gå sammen og rette blikket mot Oslo

SER MOT ØST: Bærum Næringsråds nye styreleder Einar Schultz (t.h.) - her i samtale med ordfører Lisbeth Hammer Krog, Multiconsult-sjef Christian Nørgaard Madsen og Jørund Nilsen fra NIVI Analyse.

Næringslivet i Asker og Bærum vil være best tjent med at de to kommunene slår seg sammen – og at man så retter blikket mot Oslo, mener den nye styrelederen i Bærum Næringsråd.

– Jeg ser at Asker har rettet blikket vestover mot Røyken og Hurum, men er usikker på om det er det næringslivet i kommunen er best tjent med. Jeg selv ville ha vært litt bekymret over det fokuset, sa Einar Schultz i et møte om kommune- og regionreformen i regi av Bærum Næringsråd og Bærum kommune torsdag formiddag.

LES OGSÅ:Bare én av ti i næringslivet svarte om kommunereformen

– Fra samboerskap til ekteskap

Høvik-mannen er nettopp tiltrådt som styreleder i Bærum Næringsråd, men har allerede rukket å gjøre seg opp en klar mening i spørsmålet om sammenslåing:

– Næringslivet i Asker og Bærum er ganske likt og står overfor mange av de samme utfordringene. Derfor mener jeg vi vil være best tjent med at de to kommunene våre slår seg sammen. Asker og Bærum har hatt et langt samboerskap, som kunne blitt til et ekteskap. Det ville vært klokt, tror jeg.

LES OGSÅ:Stor enighet mellom Asker, Røyken og Hurum

Bærum og Askers nærhet til Oslo bør utnyttes for hva den er verd, mener Schultz.

– Skulle vi tegnet kartet på nytt, ville jeg helt klart ha tatt med meg Asker, gjerne også Røyken, og rettet blikket inn mot Oslo. Det er tross alt Norges hovedstad det her er snakk om, med all den kulturen, underholdningen og nattelivet som følger med. Og det er der venturekapitalen og finansmiljøene finnes.

LES OGSÅ:Våger Asker-rådmannen å gå mot innbyggerne?

– Vi må tørre å løfte blikket og tenke stort

Flere av de over 40 møtedeltagerne og innlederne på møtet ga uttrykk for de samme synspunktene.

– Det er hyggelig å høre om de fine mulighetene i Hurum og Røyken og gründerbyen Slemmestad, men som del av en av Norges største og viktigste næringsklynger må vi tørre å løfte blikket og tenke litt stort. Oslo-regionen må få brutt noen av forvaltningsgrensene og stå tettere sammen, om vi skal klare å hevde oss i den globale konkurransen, sa sjefen i interesseorganisasjonen Subsea Valley, Preben Strøm.

LES OGSÅ: Konsulentrapport for Asker, Røyken og Hurum: – Storkommune best

– Ikke snu ryggen til Oslo

Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) flagget det samme:

– Vi kan ikke snu ryggen til Oslo. Tvert om, i mine øyne er det Oslo som er løsningen. Det gjelder ikke minst når det kommer til regionreformen, da må vi ikke være redde for å ville for mye eller å tenke for stort. Vi i Asker og Bærum konkurrerer med andre regioner internasjonalt, og da holder det ikke med små subkulturer av lokalpolitikere som bare er opptatt av små lokale ting.

– Det er når vi tenker litt større at vi får til ting, sa Christian Nørgaard Madsen fra Lommedalen, sjef i konsulentselskapet Multiconsult.

LES OGSÅ: Flertallet ønsker seg Asker

– Følg med på Ringerike

Han mener det er naturlig både for Asker og Bærum å ha en strategi i forhold til nabokommunene.

– Bærum bør følge nøye med på hva som skjer i Hole og på Ringerike, for snart settes spaden i jorda for Ringeriksbanen og jeg tror ennå ikke vi har tatt inn over oss hvilken ny situasjon dette kommer til å medføre regionalt, sa Madsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.