• Flere bilder nederst!

Pappa Petter Jønvik og sønnen Gustav storkoser seg i vannet ytterst på Storøya. Solen steker og sjøen ligger blank uten et vindpust som skaper krusninger.

– Det er ordentlig deilig, men det kjennes ikke helt ut til å være 21,5 grader som tempen viser. Det er ganske mye kjøligere på beina, forteller Petter.

Også på Kalvøya og Hvalstrand er badevannet rett over 20 grader. På Sjøstrand i Asker krøp gradestokken, ca. 30 cm under vannoverflaten, opp til 19 grader fredag formiddag.

LES OGSÅ: – Dette er det beste jeg gjør

– Vanntemperaturer påvirkes først og fremst av solen og vind. Når det er varmt og lite vind øker vanntemperaturen raskere enn når det er litt kjøligere og blåser, forteller forsker Dag Hjermann ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Hjermann sier at vanntemperaturen rask endres hvis det begynner å blåse.

– Ved nordavind og sønnavind dras det varme overflatevannet ut av fjorden og kjøligere vann kommer opp til overflaten. Det kalde vannet kan erstatte det gamle i løpet av noen timer og temperaturen kan synke raskt.

NIVA måler temperaturen ute i fjorden på fire meters dyp. Apparatet er påmontert Kielfergen. Siste målinger fra båten viser noe variasjon, men ved Nesodden er det 17 grader. Over mot Bygdø er temperaturer noen lavere.

LES MER: Gjør unna uteaktivitetene i helgen

Kraftig temperaturstigning

– Men vi ser at temperaturen har steget kraftig de siste dagene. 31. mai var det målt 14,5 grader.

Hjermann forteller at de sjeldent er så høye vanntemperaturen inne i fjorden på denne tiden av året.

– Statistikken viser store variasjoner i begynnelsen av juni. Tidlig på 90-tallet var overflatetemperaturen nede i 13 grader i Bærums-bassenget. I fjor, i 2007 og 2002 var det rundt 18 grader. Vanligvis får vi ikke disse temperaturene før i midten av juni.

Badevann.no publiserer målinger fra egenutviklede badetemperaturbøyer på Hvalstrand og Sjøstrand i Asker. Neste uke starter målinger på Kalvøya og Storøya. Temperaturene er målt 40 cm under overflaten.

Mandag viste målingen rundt 15 grader på Hvalstrand. Fredag kl. 12 var temperaturen 20,3.

– Jeg trodde ikke vanntemperaturen var mer enn 15 grader, men med 20 grader i overflaten er dette helt greit, sier Arthur Rognan som er på vei opp av vannet på Hvalstrand.

LES OGSÅ: Fritidsbåt på bunn fikk opptur