Skip to main content

Awo ble spyttet på og utsatt for grov rasisme: – Hun krysset en grense ved å spytte på meg

FILMET DA HUN BLE UTSATT FOR RASISME: Awo Jasmin Awil (21) ble utsatt for rasisme på Stabekk. Hun filmet hendelsen (innfelt).
FILMET DA HUN BLE UTSATT FOR RASISME: Awo Jasmin Awil (21) ble utsatt for rasisme på Stabekk. Hun filmet hendelsen (innfelt).

Awo Jasmin Awil (21) var på vei hjem fra matteeksamen på Stabekk videregåendeskole, da hun fikk et ublidt møte med en dame på togstasjonen.

Etter en lang matteeksamen satte 21-åringen seg ned på togstasjonen på Stabekk, i påvente av toget som skulle ta henne med hjem til Asker.

Hun merket seg fort at en kvinne som satt noen seter bortenfor tittet på henne.

Jeg er så vant til å få blikk, at jeg egentlig har sluttet å bry meg. Da hun ikke stoppet, spurte jeg henne om hva det var for noe, og hun svarte at hun var dritt lei sånne som meg, forteller Awil, som da tok opp telefonen for å dokumentere opptrinnet.

Hun forteller at hun ikke opplevde den eldre damen som beruset.

Hun ble stille første gang jeg tok opp telefonen, men da jeg tok den ned startet hun igjen. Da jeg tok telefonen opp andre gangen lurte hun på hvorfor jeg må «ha på den greia på hodet» (hijab, jour.anm.), og da skjedde episoden som er på videoen, sier Awil.

LES OGSÅ: Ingen reagerte da kvinne med hijab ble slått av dame

På videoen sier damen følgende: «Du blir forfulgt i hjemlandet fordi du er slem, ikke fordi andre er det. Du er en jævel». Hun fulgte så opp med å sende en spyttklyse i retning Awil.

Den 21 år gamle Asker-jenta opplevde hele episoden som ekstremt ubehagelig, og ønsker nå å fortelle om hendelsen for å dokumentere en av flere lignende episoder.  I en Facebook-post skriver hun at «det er på tide å ta et valg og stå opp imot rasisme, fremmedfiendtlighet og hat»

– Slike episoder er ikke greit, det er langt over streken. Hun krysset en grense ved å spytte på meg, utdyper hun ovenfor Budstikka.

INNLEGG OM RASISME: Du som tier, samtykker

Antirasistisk senter: - Anmeld forholdet

Leder ved Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, forteller at de er kjent med episoder som dette, men at Awil har opplevd en grad av rasisme som er over det som er vanlig.

Når det er sagt, så er det altfor vanlig at slikt skjer, forteller Steen, som oppfordrer Awil og alle som opplever lignende om å gå til politiet.

– Det primære er å få anmeldt det så fort som mulig. Dette er et tema som trenger oppmerksomhet, men det må bli opp til hver enkelt å vurdere i hvilken grad man vil gå ut med det offentlig, sier Steen, som også retter en oppfordring til alle som ser at andre blir utsatt for rasisme:

– Si ifra, høyt og tydelig. Det kan oppleves som ubehagelig å reagere, men for personen det gjelder kan det å få støtte gjøre en stor forskjell i en utsatt posisjon, sier Steen.

Politiet i Asker og Bærum har ikke mottatt noen anmeldelse av forholdet.

NB: Etter publisering av denne saken har Budstikka fått flere henvendelser om at damen i videoen kan ha gjort lignende utfall mot andre mennesker tidligere. Budstikka har forsøkt å få verifisert disse opplysningene lørdag kveld, uten å lykkes. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.