Skip to main content

Avdekket feil i klamydiaøkning

FORUNDRET: – Det var både vanskelig og uforståelig for oss. Vi opplevde det som stigmatiserende, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum.

Fra 2005 til 2014 informerte Folkehelseinstituttet om en tredobling av klamydiasmitte i Bærum. Tallene viste seg å være misvisende. Årsaken var feilrapportering fra et laboratorium.

Folkehelseinstituttets statistikk førte til flere oppslag i mediene, blant annet i Budstikka og Aftenposten. Blant titlene fant man «Rekordmange tilfeller av klamydia», «Unge dropper kondom» og «Klamydia-eksplosjon blant Bærums-ungdom».

– Det var både vanskelig og uforståelig for oss. Vi opplevde det som stigmatiserende, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum.

LES OGSÅ: Sommeråpen helsestasjon ga klamydia-eksplosjon

Kommunen satte i gang gjentagende kampanjer om klamydia rettet mot ungdom, likevel fortsatte «økningen» i myndighetenes tall.

– Vår hypotese var at ungdom i Bærum testet seg mer som følge kampanjene og at det forklarte det store antallet positive prøver, forklarer Dysthe.

Faktorer som prevensjonsvaner, seksuell debutalder og testad-ferd ble undersøkt. Det viste seg at økningen av klamydia ikke var reell, men knyttet til feil i registreringsrutinene ved et laboratorium. Faktum er at klamydiatallene er stabilt lavere enn i landet ellers.

LES OGSÅ: Åpnet gratis helsetilbud for gutter

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.