Bygger borettslag for egne psykisk utviklingshemmede barn

BORETTSLAG: Arkitektene as har laget en modell av det fremtidige borettslaget med omsorgsboliger på Borgen, til venstre her. Trafostasjonen nærmest. ILLUSTRASJON: ARKITEKTENE AS

BORETTSLAG: Arkitektene as har laget en modell av det fremtidige borettslaget med omsorgsboliger på Borgen, til venstre her. Trafostasjonen nærmest. ILLUSTRASJON: ARKITEKTENE AS

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Ganske unikt, sier kommunalsjef Per Arne Mørck om Asker-foreldrene som lager et borettslag for sine psykisk utviklingshemmede barn på Borgen.

DEL

Borgenfaret borettslag er navnet på de ti boligene som skal bygges i Gustav Wentzels vei 19. Der skal det bygges boliger til ti psykisk utviklingshemmede fra Asker. Men det er ikke kommunen som står bak, det er foreldrene til de unge, voksne utviklingshemmede som har satt i gang prosjektet.


– Et uvanlig, ganske unikt prosjekt som var så helhetlig at ikke engang vi vrangvillige byråkrater kunne stoppe det, roser kommunalsjef Per Arne Mørck initiativtagerne.

900 kvadratmeter

Det er de utviklingshemmede selv som vil stå som eiere av borettslaget. Tore Kjellevold fra Hvalstad har ledet arbeidet til foreldregruppen som står bak prosjektet.

– Vi håper å få satt spaden i jorden i løpet av neste år, sier Kjellevold om de tre hovedbygningene som blir liggende mellom Western Geco og trafostasjonen.
Totalt vil bygningen omfatte omtrent 900 kvadratmeter med tre fløyer, hvorav to til ti 40 kvadratmeter store toroms leiligheter og fellesareal. Fasaden skal bestå av teglsten og noe tre, og ikke gi institusjonspreg.

Kommunalt tilskudd

Initiativtagerne har sørget for husbankfinansiering.
– Inntil nylig ville ikke Husbanken låne ut penger til private omsorgsboliger, men i en fersk dom fra Alta ble banken pålagt å finansiere et annet privat omsorgsbygg, dermed måtte banken endre sin politikk. Slik hadde Borgenfaret borettslag flaks, sier Per Arne Mørk.

Borettslaget har kjøpt tomten av Asker kommune som hadde regulert den til pleie- og omsorgsformål. Kommunen på sin side skal stå for driften av omsorgen de psykisk utviklingshemmede har krav på og vil på den måten være med på å betale ned lånet.

– Andelseierne i borettslaget har sine trygder og vil betale ned lånet med vanlig husleie, slik håper vi at prosjektet vil gå rundt, forklarer Kjellevold.
– Hvor mye vil det koste?
– Det er vi veldig spent på. Det arbeides med budsjettet i disse dager. Vi regner med et sted mellom 20 og 30 millioner kroner, svarer Kjellevold.

Artikkeltags