En eim av avføring møter den som beveger seg langs buskene ved båtforeningens gule hus på Holmenskjæret. Brukte våtservietter ligger strødd både i og ved buskene.

Nå har flere helårsbadere og besøkende fått nok. En gruppe søndagsbadere har flere ganger opplevd at hobbyfiskere har gjort sitt fornødne i buskene få meter unna.

LES OGSÅ: Padlet gjennom plastsøppel i Sandvikselva

– Vi har flere ganger forsøkt å rope, både på engelsk og norsk, at det ikke er greit. De tar ingen notis av oss, sier Astri Lereim fra Billingstad.

Både hun og de andre faste søndagsbaderne synes adferden ødelegger mye av opplevelsen ved friluftsområdet.

– Det er et fantastisk flott sted å sitte om morgenen og kose seg. Når en trekker ned buksen like ved, ødelegger det hele opplevelsen, sier Lereim.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Trøbbel i årevis

Havnesjef Odd Myrbo ved Holmenskjæret båtforening bekrefter at problemet ikke er nytt. I fjor kuttet Asker kommune ned flere syrinbusker i området, i håp om å få slutt på adferden.

– Da hang dopapiret fra grenene som julepynt. Selv holder jeg orden på det området båtforeningen disponerer, forteller Myrbo.

LES OGSÅ: «Kloakk-domen» jevnes nå med jorden

I sommerhalvåret kan besøkende på Holmenskjæret gjøre sitt fornødne på to offentlige toaletter. Disse holdes imidlertid stengt fra høstferien til påsken.

– Hvis de bare hadde holdt toalettene åpne, ville det hjulpet, tror Myrbo.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Ukjent for sjefen

Leder av natur og idrett i Asker kommune, Lisbeth Stokke Fjeldly, er ukjent med at den menneskelige gjødslingen har tiltatt idet Budstikka ringer.

– Vi klippet ned syrinbuskene i fjor. Etter det har ikke kommunen fått noen henvendelser om noe slikt på Holmenskjæret, sier Fjeldly.

Hun lover at kommunen nå vil ta seg ned til Holmenskjæret for å se hvor stort omfanget er. Og kanskje klippe ned buskene ytterligere.

LES OGSÅ:

Eget ansvar

– Det ligger et ansvar hos den enkelte i å oppføre seg ok når man bruker friluftsområdene. Generelt er askerbøringer veldig flinke, men tydelig ikke akkurat her, sier Fjeldly.

– Dere har ikke vurdert å holde toalettene åpne i vinterhalvåret?

– Det vil anslagsvis koste 150.000 kroner å holde de to toalettene åpne gjennom vintersesongen. Det er ikke mye penger. Men hvis vi skal ta noe inn på budsjettet, må vi ta noe ut, sier Fjeldly.