– Venner for livet

SPREKE: Søstrene Gunvor Dahl (105) (t.v.) og Ragnfrid Hanevold (101) ferierte alltid sammen og sønnene dres er som brødre. Gunvor bodde hjemme til hun var 103, mens Ragnfrid fortsatt bor hjemme med sønnen Øystein og svigerdatteren Berit. – Helst vil hun vaske klær selv og hun ordner med oppvaskmaskinen, roser sønnen.   Foto: Knut BJerke

SPREKE: Søstrene Gunvor Dahl (105) (t.v.) og Ragnfrid Hanevold (101) ferierte alltid sammen og sønnene dres er som brødre. Gunvor bodde hjemme til hun var 103, mens Ragnfrid fortsatt bor hjemme med sønnen Øystein og svigerdatteren Berit. – Helst vil hun vaske klær selv og hun ordner med oppvaskmaskinen, roser sønnen. Foto: Knut BJerke Foto:

Gunvor Dahl (105) er nå Askers eldste innbygger. Om lillesøsteren Ragnfrid Hanevold (101) har hun bare godt å si.

DEL

– Vi har alltid vært svært gode venner, sier 105-åringen.

– Ja, det er sikkert og visst, smiler Ragnfrid (101) og klemmer storesøsteren.

De to har bodd i nærheten av hverandre hele livet. Nå møtes de kun når Ragnfrid besøker dagsenteret på Asker bo- og behandlingssenter, der Gunvor har bodd de siste to årene.

– Helt til hun var 103 bodde hun hjemme, men da begynte det å bli vanskelig å klare seg gjennom hverdagen, forteller sønnen Per Dahl, som hadde med begge søstrene til fjells for kun to år siden.

LES OGSÅ: Fotoutstillingen skal gi bedre omsorg

Bedre i matte

Det er lett å se at søstrene trives i hverandres selskap.

– Gunvor har alltid hatt en velsignet ro som jeg har hatt glede av mange ganger. Jeg var aldri noe særlig i matematikk, språk var mer mitt område. Så der hjalp vi hverandre, sier Ragnfrid. Et av 101-åringens aller første minner var at hun hadde gjort noe faren ikke var fornøyd med.

– Jeg løp rundt huset og far etter. Jeg var ikke noe rolig barn, men er ikke særlig rolig nå heller.

– Du var nok litt mer aktiv enn meg, sier storesøster Gunvor.

God barndom

Søstrene ble født hjemme på Øvre Sem gård. Faren Oluf Julin Fjeld var høvelmester på Sem bruk og bygde hus på Vøyen i Asker, der de vokste opp.

– Vi hadde en veldig god og fredelig barndom. Hele sommeren badet vi i Semsvannet og lekte med venninner, forteller Ragnfrid.

Å utnytte det som vokste og grodde i haven, fikk søstrene inn med morsmelken, forteller Gunvors sønn, Per Dahl.

BARN I 1918: Her er Gunvor seks år, mens Ragnfrid er to. – Far måtte hente jordmor med hest og slede da jeg skulle bli født 14. april 1916, sier Ragnfrid Hanevold.

BARN I 1918: Her er Gunvor seks år, mens Ragnfrid er to. – Far måtte hente jordmor med hest og slede da jeg skulle bli født 14. april 1916, sier Ragnfrid Hanevold.

– Mor var alltid flink til å lage mat, bake og sylte. Jeg husker at besteforeldrene mine ikke hadde et strå med plen. Alt ble dyrket.

Elsket fjellturene

Turer i marka og på fjellet, er noe søstrene alltid har satt ekstra stor pris på. Feriene på fjellet ble alltid tilbragt sammen, for Gunvor og ektemannen Sønnich hadde ikke bil. Siste gang de to var til fjells var for to år siden. 99 år gammel gikk Gunvor en lang fjelltur sammen med søsteren.

Siden de bodde så nær hverandre, var julebaksten hvert år et samarbeidsprosjekt.

– Vi barna og fedrene våre husker det som en langdryg affære. Som regel holdt de på til langt på natt, sier Ragnfrids sønn, Øystein.

LES OGSÅ: Her er redaktørens «årsrapport» på Jar 

I dekning hos søsteren

Også da det røynet på, sto søstrene sammen. Da Ragnfrids mann, milorg-helten Kaare Hanevold, var i tyskernes søkelys under krigen, gikk han i dekning på loftet hos svigerinnen Gunvor og svogeren Sønnich. En dag kom tyskere hjem til Ragnfrid og spurte etter ham.

– Han er ikke hjemme, sa hun.

– Det blikket og hånfliret soldatene sendte meg, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen min, forteller Ragnfrid.

Aktive ektemenn

Under krigen hadde Kaare også et forbudt radioapparat, der han registrerte flyslipp i marka. Den lå under madrassen til sønnen Truls som var baby. Om tyskerne skulle komme og foretatt en ransaking, skulle en knappenål i madrassen brukes til å gi babyen et lite stikk, slik at han begynte å skrike. Dette skulle forhindre tyskerne i å sjekke barnesengen.

Også Gunvors mann Sønnich var aktiv motstandsmann. Svogrene var blant de først som tok over Skaugum etter tyskernes kapitulasjon i 1945.

– Begge våre menn var aktive i motstandsbevegelsen og vi søstre hadde et sterkt samhold – også under krigen, sier Ragnfrid.

LES OGSÅ: Frank (94) løfter seg sprek

Artikkeltags