Skip to main content

Asker rådhus er sentral kulisse i TV-serien «Lykkeland»

PÅ FORVÆRELSET: I «Lykkeland får Anna Hellevik (Anne Regine Ellingsæter, i midten) jobb som sekretær på ordførerens kontor i Stavanger. Scener herfra ble spilt inn i Asker rådhus’ vinterhave sommeren 2017. foto: Petter Skafle Henriksen, NRK/Maipo Film

Da teamet bak «Lykkeland» så etter tidsriktige lokaler til TV-serien falt de for Asker rådhus. Der har tiden nær sagt stått stille siden 1960-tallet.

De som følger TV-serien om starten på det norske oljeeventyret, og hvordan tidenes største oljefunn skapte nytt liv i Stavanger, har kanskje bitt seg merke i dette: At interiøret fra Stavanger-ordførerens kontor til forveksling ligner interiøret i Asker rådhus.

– Vi synes rett og slett det er veldig stas, sier Askers direktør for strategi og samfunn Tuss Benum, og viser rundt i vestibylen, vinterhaven og formannskapssalen.

I «Lykkeland» er disse lokalene innsiden av Stavanger rådhus anno 1969 – der blant annet ordfører Rettedal har sine møter med amerikanerne om mulige oljefunn på norsk sokkel.

For i Asker rådhus står møblene, lampene, tekstilene og tepper intakt slik de var da bygningen ble innviet i 1963.

– Vi har jo tidsriktige kulisser for hendelser fra 1960-tallet. Byggets kvaliteter har stått seg i over 50 år, sier Benum.

SE BILDENE: Her er Asker rådhus' Lykkeland

Tidsriktige lokaler

Rådhuset i Asker er tegnet av arkitektfirmaet Lund & Slaatto og er blitt beskrevet som «et av de viktigste byggene i Norge fra 1960-tallet med et senmodernistisk preg og en rustikk norsk holdning i farger og materialer».

Når ordførerens sekretær Anna Hellevik i TV-serien sitter konsentrert over skrivemaskinen er det i Asker rådhus’ vinterhave. Over henne, i taket, lyser flere av de karakteristiske Asker-lampene, designet av Bjørn A. Larsen. Når hun deltar i møter mellom ordfører Arne Rettedal og amerikanerne er det i Asker rådhus’ formannskapssal.

– Det er sjelden vi har en «location» som er så nær det vi er på jakt etter, sier regissør Petter Næss.

Tett på: Regissør Petter Næss (t.h) var imponert over hvor godt Asker rådhus’ kvaliteter er blitt ivaretatt gjennom 55 år.

Selv om handlingen i TV-serien er lagt til Stavanger medgir Næss at flere av opptakene er gjort i Oslo og omegn.

– Det handler om økonomi, men i Asker rådhus’ tilfelle handler det også om at lokalene er av en slik kvalitet at det ikke var nødvendig å gjøre de store grepene, sier Næss, og trekker frem de originale lampene og møblene.

– Det er utrolig deilig at ingen har ødelagt det. Alt vi trengte å ta med var en teleksmaskin, sier han.

LES OGSÅ: Arkitektur-interesserte reiser fra hele verden for å se bårehuset i Asker

Designet egne askebeger

TV-produksjonen lånte store deler av første etasje i fjor sommer.

– Det var en tid på året hvor det var lett å si ja, og for oss som var på jobb var det ekstra morsomt. Ofte møtte jeg på menn iført hatt som røkte liksom-sigaretter i vestibylen, sier Benum.

Ansatte i rådhuset har også bitt seg merke i at det er ett av deres askebeger som står på bordet under møtene mellom ordfører Rettedal og amerikanerne.

– Da rådhuset sto ferdig ble det også designet spesielle askebeger til bruk før, under og etter møtene i formannskapet, sier Tuss Benum.

ANNO 2018: Slik ser det ut i virkeligheten, det som i «Lykkeland er sekretærenes forværelse. Legg merke til Asker-lampene i taket til venstre.

«Lykkeland», som blir sendt på NRK hver søndag, har fått rosende omtale og har allerede vunnet priser under seriedagene i Cannes.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig at historien om vår nære fortid slår an. «Lykkeland» er fortellingen om Norge. Hvem vi var, og hvordan vi kom dit vi er i dag. Det er kanskje spesielt interessant nå som vi står ved et grønt veiskille, ser regissør Næss.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.