– Så lenge jeg slår ham, så er alt greit.

For to uker siden, i den aller første saken vi publiserte i Maktlisten, kunne vi ikke fortelle hvem sitatet kom fra.

Da viste vi et bilde av et bord med tomme stoler, og ti kaffekopper. Rundt bordet hadde vi samlet de ti som juryen bak Maktlisten mener er Asker og Bærums mektigste kvinner og menn.

I dag kan dere se for dere selv.

Topp ti består av våre to ordførere, rådmennene, topp-politikere i Høyre, fylkesordføreren, sjefredaktøren i Budstikka og kommuneplansjefen i Asker. Det var han som ga til kjenne at han følte seg litt utilpass i selskapet.

– Jeg er overrasket over at jeg havnet så høyt på en slik liste, sier han. Men listen som sådan liker han.

– Det er fornuftig at det synliggjøres hvem som har innflytelse, sier han og legger til:

– Jeg liker det ordet bedre.

LES MER OM MAKTLISTEN: De påvirker livet vårt

Norsk beskjedenhet

Det siste har vi hørt ofte de siste ukene. Mange av dem på listen svarer at de ikke ser på seg selv som en med makt, eller at de ikke liker selve ordet.

Ikke uventet, mener professor i statsvitenskap Øyvind Østerud.

– Maktbegrepet gjør seg dårlig i Norge. Det henger sammen med den norske beskjedenheten og likhetsidealet. Derfor svarer kandidatene heller at de har innflytelse. Og at de har påtatt seg et samfunnsoppdrag. Det høres flott ut. Det ville garantert Jonas Gahr Støre også sagt.

SE  HER: MAKTLISTEN

- Interessant og viktig

Østerud vet et og annet om makt. Fra 1998 til 2003 ledet han makt- og demokratiutredningen. Han har sansen for at Budstikka har gjort sin egen kartlegging.

– Jeg synes prosjektet er interessant og viktig. En slik liste setter makt på dagsordenen. Det er jo ikke en objektivt målt liste, men en rangering gjort av en jury etter beste skjønn. Det ligger også i kortene, og åpner for mange gode diskusjoner, sier han.

Fornøyde på toppen

Ordførerne Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krog uttrykker det samme, og er godt fornøyd med å inneha de to øverste plassene:

– Det betyr at vi gjør jobben vår som folkevalgte, sier de.

For fylkesordfører Annette Solli var det imidlertid også andre ting som spilte inn når det gjaldt plassering. Sitatet først i artikkelen er hennes, fra en aldri så liten ekteskapelig konkurranse med sin mann, Høyres gruppeleder i Bærum kommunestyre, Bjørn Røtnes. Hun vant.