Tromsdal-saken: – Ropte «Jeg skyter» to ganger til inntrengerne

SLO SEG INN: Gjennom denne verandadøren i Vollen slo to mørkkledde menn med finlandshetter seg inn ved 23.30-tiden en søndagskveld i juni 2012. Inne i huset ble et ektepar vekket av bråket. Tirsdag fortalte de retten om dramaet.

SLO SEG INN: Gjennom denne verandadøren i Vollen slo to mørkkledde menn med finlandshetter seg inn ved 23.30-tiden en søndagskveld i juni 2012. Inne i huset ble et ektepar vekket av bråket. Tirsdag fortalte de retten om dramaet. Foto:

– Jeg så to mørke kropper utenfor verandadøren. De banket og slo for å komme seg inn. De hadde finlandshetter og mørke klær. Jeg skjønte at dette ikke var innbruddstyver.

DEL

Slik beskriver mannen i Vollen starten på  ekteparets dramatiske opplevelse da ukjente banet seg vei i huset deres. Han og kona ønsker på grunn av belastningene i saken å være anonyme.

Dundringen på verandadøren denne tidlige søndagsnatten i juni i 2012 fikk mannen i huset på beina for å undersøke.

Han skjønte alvoret i situasjonen og trodde først det var et ran. Han trakk seg tilbake til soverommet, hvor han hadde liggende en antikk, militær revolver i en skuff.

Den tok han med seg videre inn på badet for å klargjøre, mens kona ble igjen på soverommet.

Trakk seg tilbake

Hun hadde rukket å ringe politiets nødnummer og var i dialog med politiet. Ute i stuen hadde inntrengerne slått seg gjennom verandadøren og fortsatte innover i huset. De brukte slegga til å slå opp dører innover i gangen, til de kom til soverommet som ekteparet brukte, og knuste døren.

Budstikka fikk være med inn i huset under åstedsbefaringen, men inn på soverommet slapp bare retten og de fornærmede. Det som likevel er kjent er at personen som holdt en slegge, slo et hardt slag mot en gardin, der mannen i huset kunne ha skjult seg.

Der var han heldigvis ikke. I stedet kom han ut fra baderommet og ropte: – Jeg skyter!

LES OGSÅ: Lydfiler blir viktige bevis i Tromsdal-saken

SLEGGE: Denne sleggen er et sentralt bevis i Tromsdal-saken.

SLEGGE: Denne sleggen er et sentralt bevis i Tromsdal-saken. Foto:

LES OGSÅ: 11 advokater på vitnelisten i sleggesaken mot Tromsdal

Kastet steinfigurer

Da gikk mennene tilbake fra soverommet mot stuen.

– Ved peisen stanset den ene og startet å kaste steinfigurer. En av dem traff meg. Da ropte jeg for annen gang at jeg ville skyte, samtidig som jeg trakk meg litt tilbake, forklarer mannen.

Da ropte den ene mannen tre ord til den andre.

– Ikke russisk, men jeg tror det var noe østeuropeisk, sier han.

Slegga kastet de fra seg på hundesengen i stuen og forsvant ut samme vei som de kom.

– De to var ikke tyver. Vi hadde to pc-er, to lommebøker og sølvtøy liggende rett foran dem, men de var ikke interessert, forklarer kvinnen.

Mennene, som brukte hansker, mistet ikke noe annet inne i huset, bortsett fra slegga som det ikke ble funnet noen spor på.

– Politiet ga oss beskjed om å ikke følge etter dem, sier kona.

(saken fortsetter under faktaboksen)

Christer Tromsdal

Christer Tromsdal (50) og en 33 år gammel mann fra Romerike er tiltalt for under særdeles skjerpende omstendigheter ved vold å ha forsøkt å påvirke en aktør i rettsvesenet.

I tiden før søndag 17. juni 2012 skal Tromsdal ha gitt 33-åringen i oppdrag å skade en fagkyndig dommer slik at denne dommeren ikke kunne fortsette i en sak der Tromsdal sto tiltalt.

Påtalemyndigheten vet ikke hvem de to som utførte sleggeangrepet mot dommerens nabo i Vollen er.

Angrepet skjedde ved 23.30-tiden søndag 17. juni 2012. Verandadøren og soveromsdøren ble knust med slegge av maskerte menn. Mannen i huset disponerte en revolver som han brukte til å jage inntrengerne.

Christer Tromsdal nekter straffskyld.

LES OGSÅ: Tromsdal-saken: Forsvarere vil nekte lydfil avspilt

Mistet tryggheten

Ekteparet mistet på et blunk tryggheten i hjemmet sitt, og dette plager dem fortsatt mye. Det er gjort en rekke sikkerhetstiltak rundt om i huset, og låserutinene inne i huset er nøyaktige.

– Jeg har voldsalarm, den hjelper meg, sier kvinnen.

Før den dramatiske hendelsen låste de knapt dører i huset, nå er alt annerledes. Senere i rettssaken skal medisinsk personell også vitne om senskadene etter anslaget.

LES OGSÅ: Tromsdal-forsvarer anmelder VG-lekkasjer

Soner bedrageridom

Tiltalte Christer Tromsdal nekter straffskyld for å ha bestilt anslaget i Vollen – som påtalemyndigheten mener var mot ekteparets nabo, en meddommer i en sak der Tromsdal sto tiltalt.

Hverken Tromsdal eller den medtiltalte 33-åringen valgte å være med på befaringen. Tromsdal ble kjørt tilbake til Ringerike fengsel der han soner en bedrageridom. Onsdag skal Tromsdal starte sin forklaring i sal 11 i Asker og Bærum tingrett.

Artikkeltags