Skip to main content

Asker kan bli en kraftkommune

INITIATIVTAGER: Dag Aanensen presenterer ideen om å etablere kraftkrevende industri i nye Askers sørligste del Tofte for fellesnemda. FOTO. DAG OTTER JOHANSEN

Kraftkrevende industri i milliardklassen som datasenter, fiskeoppdrett på land og utvikling av hydrogen kan bli etablert i nye Asker.

Det er Tofte på Hurum som kan bli et nytt senter for kraftkrevende industri. I dag fredag ble ideen presentert for fellesnemnda, der politikere fra Asker, Hurum og Røyken er med. Initiativtager Dag Aanensen fra firmaet Nordic Consulting AS fortalte om mulighetene for etablering av kraftkrevende industri på Tofte.

– Det kan være nye næringsmuligheter som datasentre, landbasert oppdrettsanlegg for fisk og virksomhet for utvikling av hydrogen, sier han.

Mye på plass

Aanensen forklarer at Tofte er interessant, fordi det allerede er stor tilgang på elektrisk kraft og nettkapasitet der, da det er ført frem kabler dit. Beliggenheten ved fjorden gjør også at man kan bruke sjøvann til kjøling av store datasentre. Et slikt datasenter kan også generere fjernvarme til 10.000 husstander. Det er også mulig å lande en internasjonal sjøkabel på Tofte, slik at det sikres nok en fiberkabel til utlandet for datakommunikasjon.

Aanensen anslår at det kan ta fire til fem år før en slik ny næring kan være oppe å stå på Tofte.

– Ble satt ut

– Det høres veldig spennende ut, noe vi skal møte med stor åpenhet og interesse. Vi blir veldig gjerne med på prosessen videre, sier ordfører Lene Conradi (H).

KRAFTKOMMENTAR: Kake og kraftkommune 

– Jeg blir sjelden satt ut, bor jo på Tofte. Dette er så godt at det nesten er for godt til å være sant. Så det håper jeg jo det er, sier Ivar Granum (Ap), nestleder i fellesnemnda.

Heidi Sorknes (H) mener at dette ville skape mange muligheter, men pekte på at man må ta med utfordringene en slik utbygging også skaper;

– Det vil kreve ny trafikkstruktur, og der har vi utfordringer på Tofte i dag. Slike anlegg skaper også støy, sier hun.

Kortreiste arbeidsplasser

Monica Vee Bratlie (H) var også positiv til planene, og stilte spørsmål om hvor mange arbeidsplasser dette ville skape.

– Et datasenter vil innebære rundt 100 permanente jobber, pluss 750 i andre bransjer som skal serve senteret, og i anleggsperioden 1.500, svarer Aanensen. Han understreker at det hovedsakelig vil dreie seg om arbeid for folk i nærmiljøet.

– Kortreiste arbeidsplasser er som musikk i mine ører, kommenterer Granum.

MER PÅ TOFTE: Slik skal nye Asker få en sørlandsidyll 

– Det er et voldsomt potensial her, sier rådmann i Asker, Lars Bjerke. Og han peker på at mye er på plass allerede, tomten på Tofte er avsatt til næringsformål, og det er nærhet til sjø og havn.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.