Skip to main content

Asker Høyre sier ja til Røyken og Hurum

STØTTE: Ordfører Lene Conradi (H) og partileder Stein H. Annexstad skal sammen for å sørge for sammenslåing med Røyken og Hurum. FOTO: KNUT BJERKE

Et enstemmig hovedstyre i Asker Høyre går inn for sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum. Dermed skal mye skje om ikke det også blir vedtaket i kommunestyret 14. juni.

Partiet går med sitt vedtak imot rådet fra askerbøringene som i innbyggerundersøkelsen der bare 22 prosent ønsker dette alternativet.

LES OGSÅ: – Vi lytter til folket, men saken er krevende

– Hovedstyret vil påpeke at den rådgivende innbyggerundersøkelsen ikke alene bør avgjøre spørsmålet om kommunesammenslåing. Deler av foreliggende beslutningsgrunnlag forelå ikke i tiden for meningsmålingen. Hovedstyret vil understreke at de folkevalgte må vektlegge den samlede informasjon som foreligger og ta helhetlig ansvar i et langsiktig perspektiv. Her inngår går også den erfaring folkevalgte har fra løsning av samfunnsoppgaver, skriver partileder Stein H. Annexstad i en pressemelding etter hovedstyremøtet.

En anbefaling

Vedtaket om sammenslåing er formulert som en anbefaling til partiets 23 folkevalgte om å stemme for sammenslåingen med basis i forslaget til intensjonsavtale mellom de tre kommunene som ble underskrevet for to uker siden.

 

Da styret behandlet saken i april var det klar at et stort flertall av lokalforeningene til Asker Høyre prioriterte en sammenslåing med Røyken og Hurum. Siden den gang har man fått siste konsulentrapport, rådmannens vurdering, innbyggerundersøkelser i både Asker og Røyken og resultater av folkeavstemningen på Hurum. Bare Askers egen innbyggerundersøkelse viser tommelen ned for det valget partiet nå har tatt.

– Grundig behandling

 

– Asker Høyre har hatt en grundig behandling av kommunereformen i lokalforeningene og Hovedstyret. Samtlige kretsforeninger har avholdt medlemsmøter med informasjon, debatt og påfølgende styrebehandling, påpeker Annexstad.

Hovedbegrunnelse for Asker Høyres syn er bedret evne til å håndtere viktige sider ved samfunnsutviklingen flere 10-år frem i tid, særlig på området nærings-, areal- og transportutvikling, med en voksende befolkning. Dagens kommunestruktur med oppsplittet plan- og innsigelsesmyndighet hemmer demokratisk styring av denne utviklingen, blir det poengtert.

Styret legger også vekt på at innbyggerne i Røyken og Hurum ser en sammenslåing med Asker som nødvendig og ønskelig.

Skuffet motstander

– Jeg er skuffet, men dessverre ikke overrasket over at Asker Høyre legger så lite vekt på innbyggernes klare råd om at Asker bør fortsette som egen kommune. Bare 22 prosent av innbyggerne støtter en sammenslåing av Asker med Røyken og Hurum, sier Oddvar Igland (Sp) som kjemper for at Asker skal bevares som egen kommune.

Han påpeker at Asker Høyre har hele tiden fremholdt at en innbyggerundersøkelse er langt bedre enn en folkeavstemning, men når innbyggerne gir et en annet råd enn det Høyre vil ha, så er likevel ikke undersøkelsen så viktig.

Med 23 av 47 representanter i kommunestyret har ikke Høyre rent flertall og trenger en stemme fra andre partier. Asker Arbeiderparti avgjør hva de går for i medlemsmøte onsdag.

– Jeg håper for øvrig at medlemsmøtet i Asker Arbeiderparti på onsdag velger å legge mer vekt på innbyggernes råd enn det hovedstyret i Høyre har gjort, kommenterer Igland.

Ordfører Lene Conradi (H) har klart tidligere uttalt at det er svært ønskelig med et bredt politisk flertall for en sammenslåing.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.