– Jeg glemmer aldri den dagen vi var hos arkitektene for første gang og fikk se skissen av huset, sier Rune Wilhelmsen.

Han og kona Helene husker godt hvordan arkitektene Viktor Johansen og Eirik Ryssgård holdt hendene over den øverste delen av tegningen idet de viste frem førsteutkastet. Arkitektene skjøv fingrene sakte oppover arket før de avsluttet med å fortelle at «nå kommer taket».

– Det minnet om en idrettshall ved første øyekast, men etter hvert som vi vennet oss til formen ble vi mer og mer fornøyde. Nå synes jeg taket er skikkelig kult, sier Rune.

LES OGSÅ: Hytter for enhver smak og lommebok

Det buede taket er et resultat av kommunens reguleringsplaner. Regelverket tillot en maksimal mønehøyde på ni meter. Dette innebar at arkitekten og byggherrene måtte tenke annerledes.

– Våre ønsker var at huset skulle være moderne og at det ikke skulle ha saltak, forteller ekteparet.

Et tradisjonelt saltak ville betydd at en ikke fikk utnyttet høyden i annen etasje. Samtidig, ønsket de ikke å bygge et flatt tak med tanke på regn og snø.

LES OGSÅ: Se hvorfor dette huset kalles «lokomotivet»

LES OGSÅ: Gikk fra trygg jobb for å satse på interiørdrøm

 

Demmer opp for husets stramme uttrykk

Det var ikke bare makshøyden som la føringer for utformingen av huset. Tomta var i tillegg relativ smal. Dermed ga husformen seg selv. Resultatet ble et avlangt hus på tre etasjer. Helene og Rune ønsket at det skulle gli godt inn omgivelsene, og valgte en naturlig fargepalett til fasaden.

 

Treverket er malt i en dyp brun tone. Inngangspartiet består av en dekorativ skifervegg. Undersiden av det buede taket er kledd i sedertre, og bidrar med å lune opp husets stramme uttrykk.

Til tross for den smale fasongen føles rommene luftige, og familien på fire har godt med boltreplass. Kjelleretasjen består av en garasje, en garderobe, et par boder og tekniske rom.

En lekker, spesialtegnet trapp fører en opp fra kjelleretasjen og til førsteetasjen. Den består av en åpen stue- og kjøkkenløsning med TV-krok og peis i tillegg til de voksnes soverom, vaskerom, toalett og en entré for dem som ikke kommer inn via den underjordiske garasjen.

LES OGSÅ: Onepiece-gründer kjøper hus til 37, 5 millioner

Her vil de bli

Førsteetasjen er delvis blitt de voksnes sone. Helene og Rune har fått en egen fløy med soverom, bad og walk-in closet.

– Så her kan vi gå å surre til vi blir gamle, sier Helene.

Oppe i annen etasje er det tvillingguttene Filip og Emil (10) som ruler. Etasjen deres består av et aktivitetsrom, bad, kontor og soverommene deres.

Funksjon og skreddersøm er stikkord som går igjen i hele huset. Skapene er plassbygde, en klessjakt går ned fra guttas etasje og rett ned til vaskerommet. Eikegulvet er laget med tanke på at det skal tåle både høye hæler og skitne fotballsko. De praktiske løsningene slår an hos hele familien.

– Her om dagen kom gutta til meg og sa: «Vi bruker alle rommene i huset vårt hele tiden vi, mamma». Og det var jo nettopp det som var planen – å ha et praktisk hus, sier Helene.

 

Huset med det buede taket

Her bor: Helene og Rune Wilhelmsen sammen med tvillingsønnene Filip og Emil (10)

Kvm: Ca. 300

Byggeår: 2012

Arkitekter: Eirik Ryssgård og Viktor Johansen

Arkitektens kommentarer:

  • Jeg synes det buede taket var et godt svar på utfordringene vi hadde. Buen gir mer takhøyde i begge etasjene.
  • Vi var opptatt av solforholdene. Vi plasserte en stor glassvegg i trappa for å få inn mest mulig lys. Huset er relativt lukket mot veien for å unngå innsyn.
  • Bygningen er orientert etter gode utendørsarealer. Vi ble enige om å lage en mest mulig vedlikeholdsfri uteplass uten gress, og gikk for en urban veranda med solstoler. Nordmenn i dag vil bo i hus, men ønsker ikke alt vedlikeholdet som et hus innebærer.
  • En av de store nøttene som måtte knekkes var garasjen. En garasje utenfor huset ville tatt opp mye plass. Et lurt grep var derfor å legge garasjen under bakken via en rampe.
  • Det er et kompakt hus uten veldig stor grunnflate (115 kvm). Da er det fint at det samme gulvet går igjen i alle rommene så det hele henger sammen. Trappa er også i samme materiale som gulvet for å skape en god flyt.

 Kilde: Arkitekt Eirik Ryssgård