Skip to main content

Ansatte på legevakten låste seg inn i sikkerhet

HARDT PRESSET: Arbeidsmengden er høy på legevakten, og stadig flere som kommer dit er ruset eller psykisk ustabile. Dette må tjenesteleder Vidar Langehaug i Bærum kommune gjøre noe med.

Da en psykisk syk person slo seg vrang på legevakten, låste ansatte seg inne på vaktrommet. En alvorlig syk pasient ble først oppdaget etter at politiet var på stedet.

Budstikka skrev om saken første gang 10. oktober, men situasjonen som oppsto da legevakten manglet rask hjelp fra politiet viser seg å være langt mer dramatisk enn tidligere omtalt.

LES MER:

Statsråd lover politimøte med legevakten

Legevaktens politiklager til spørretimen

Legevakten usikker på politiet – leier inn vektere 

I en fersk tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet kommer det frem at personalet låste seg inne på vaktrommet av frykt for egen sikkerhet da en psykisk syk person slo seg vrang. Først etter 20 minutter dukket politiet opp, og øvrige pasienter hadde ikke noe sted å komme seg i sikkerhet. For en pasient var det ekstra alvorlig:

– En ventende pasient viste seg å være alvorlig syk, noe som ikke ble oppdaget før politiet kom og personalet kunne gjenoppta sin virksomhet, heter det i tilsynsrapporten.

Budstikka har spurt hvordan det gikk med vedkommende, men av hensyn til taushetsplikten er ikke spørsmålet besvart.

– Er personen som var aggressiv anmeldt for dette?

– Nei, dette var en psykisk syk person som nå følges opp av helsevesenet, skriver tjenesteleder Vidar Langehaug i en e-post.

– Flere ustabile

I tilsynsrapporten pekes det på at det på legevakten kommer «et økende antall rusede og psykisk ustabile personer». Det kommer blant annet frem at ansatte har vært nødt til å løpe unna personer som truer med sprøytespisser.

– Det foreligger ikke tall på dette, men det er noe vi ønsker å kartlegge nærmere, skriver Langehaug.

Generelt lenger responstid fra politiets side etter omorganiseringen, og episoden som er beskrevet over, har ført til at legevakten midlertidig har leid inn vektere i helgene. Etter at saken ble tatt opp i spørretimen på Stortinget lovte justis- og beredskapsministeren at politiet skulle komme til møter med legevakten.

– Har det ført til noe konkret om kortere responstid?

– Det er, forut for denne hendelsen, etablert faste samhandlingsmøter mellom politiet, Asker og Bærum kommuner og Vestre Viken ved Asker og Bærum DPS og Blakstad sykehus, nettopp med fokus på samhandling rundt mennesker med rus- og psykiske helseutfordringer. Denne episoden ved legevakten og lydloggen er gjennomgått i et slikt møte. Generelt er begge parter enige i at felles kommunikasjon kan bli bedre for å avklare situasjonenes karakter på en bedre måte, skriver Grete Syrdal, kommunalsjef for Helse og sosial.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.