Skip to main content

Ane (19) fra Blommenholm til topps i forskerkonkurranse

INTERESSERT I HISTORIE: Ane Grieg Riisnæs er veldig interessert i historie. En oppgave om kirkens rolle i Sovjetunionen under 2. verdenskrig bragte henne nylig til topps i konkurransen Unge Forskere 2019.

Blommenholm-jenta Ane Grieg Riisnæs’ essay om den russisk-ortodokse kirken sendte henne til topps i Unge forskere 2019.

19-åringen, som går siste år på IB-linjen (International Baccalaureate) på Nesbru videregående skole, vant førsteprisen med to andre i den humanistiske kategorien under den nylig avholdte finalen for Unge forskere 2019.

Det er Forskningsrådet som står bak konkurransen.

De omtaler "Unge forskere" som noe for dem som er «nysgjerrig eller ikke alltid godtar å bli fortalt «slik er det bare», eller har skrevet særoppgave om et emne de kunne tenke seg å lære enda mer om».

– Det var veldig gøy å vinne. Jeg er kjempeglad over førsteprisen. Jeg la mye arbeid i oppgaven og brukte flere måneder på å skrive den, sier Ane Grieg Riisnæs.

Les om ungdommer som vil sende oppfinnelse til verdensrommet

Valgte fra favorittfaget

Prisen fikk hun for det historiske essayet: «How did the role of the Russian Orthodox Church change in the Soviet Union between 1941 and 1945?» (Hvordan endret rollen til den russisk-ortodokse kirken seg i Sovjetunionen mellom 1941 og 1945?)

– På IB-linjen må vi skrive et utvidet essay (en lengre oppgave om et emne, red.anm.). Historie er mitt favorittfag, og jeg ønsket å velge noe derfra. Jeg bodde i Russland første år på videregående skole, og skjønte at religion fortsatt er en stor del av identiteten til mange russere. Det er en av årsakene til at jeg fikk lyst til å se nærmere på kirkens rolle, forklarer den ferske prisvinneren.

Reiser til Bulgaria

For prestasjonen fikk hun 10.000 kroner. I tillegg fikk 19-åringen spesialpriser som nå medfører spennende nye opplevelser.

Først skal hun i september i år reise til Bulgaria for å presentere sin oppgave ved EUCYS (EU Contest for Young Scientist).

Dette er EUs Unge forskere-konkurranse, der unge fra hele Europa deltar.

– Jeg gleder meg, Det er veldig interessant å få være med på dette, sier Blommenholm-jenta.

Les om unggutten som gikk fra forsker til rapper

Til stede på Fredsprisutdeling

I tillegg får 19-åringen delta på utdelingen av Nobels fredspris 10. desember 2019.

– Det blir spennende selv å kunne få være der og se hvem som vinner, forteller Ane.

– Hva slags yrke kunne du tenke deg selv senere?

– Jeg har ikke helt bestemt meg ennå. Men jeg kan godt tenke meg å bo og arbeide i utlandet noen år, så jeg vil nok se etter et yrke der dette er mulig, sier Ane Grieg Riisnæs.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.