Skip to main content

Amin – livredder med et bankende hjerte

LIVREDDEREN: I sommer reddet Amin Parsa livet til en svensk trebarnsfar under sykkelrittet «Vätternrundan» i Sverige – nå har Budstikkas lesere og ansvarlig redaktør Kjersti Sortland kåret Amin til Årets bankende hjerte i Asker og Bærum for hans livreddende innsats. FOTO: KARL BRAANAAS.
LIVREDDEREN: I sommer reddet Amin Parsa livet til en svensk trebarnsfar under sykkelrittet «Vätternrundan» i Sverige – nå har Budstikkas lesere og ansvarlig redaktør Kjersti Sortland kåret Amin til Årets bankende hjerte i Asker og Bærum for hans livreddende innsats. FOTO: KARL BRAANAAS.

Budstikkas lesere har kåret Amin Parsa (34) fra Nesøya til Årets bankende hjerte.

Under sykkelrittet «Vätternrundan» i Sverige natt til 14. juni i år, reddet Amin livet til den svenske trebarnsfaren Jan Jakvik (41).


Parsa og 16 andre syklister fra Asker Cykleklubb kom syklende i mørket og så at det hadde vært en ulykke, men de visste ikke av hvilken art. Da de kom frem, så gjengen det var en mann som hadde blitt påkjørt av en lastebil.

LES OGSÅ: Syklist fra Asker reddet liv


Parsa, som til daglig jobber som paramedic i ambulansetjenesten ved Bærum sykehus, kastet seg umiddelbart rundt og fikk satt i gang gjenopplivning av Jakvik som lå på bakken.

Med assistanse fra lagkamerater fikk 34-åringen fra Nesøya satt i gang hjertekompresjon og reddet livet til den svenske trebarnsfaren, som bor i Stockholm.

Nå i romjulen er Årets bankende hjerte på vakt ved Bærum sykehus, frem til mandag morgen er han klar til å rykke ut i ambulanse til folk i Asker og Bærum og gi hjelp.

For 30 år siden kom han til Norge sammen med mor, far og søster fra Iran.

– Jeg er ikke sikker på hvor gammel jeg var da jeg bestemte meg for å jobbe på ambulanse, men jeg visste det var en lang vei å gå med mye skole. Da jeg begynte, virket det nesten umulig å bli paramedic, forteller Amin.

En paramedic er en ambulansearbeider med tilleggsutdanning på høyskolenivå ut over fagbrev i ambulansefag.

I ti år har han reddet liv i jobben.

LES OGSÅ:

– Jeg valgte dette yrket fordi det gjør en forskjell. Jeg har en variert hverdag, hvert oppdrag gir ulike utfordringer, forteller Amin, som har to barn på tre og åtte år. På fritiden er han ivrig syklist i Asker Cykleklubb.

– Det er viktig for meg å være i god fysisk form, god fysisk form gir meg også bedre psyke, det kommer godt med i dette yrket. Du vet aldri hva som møter deg.

Siden 2010 har 34-åringen bodd på Nesøya. Han trives meget godt med å jobbe i begge kommunene.

– Det å være på ambulanse her ute er annerledes enn inne i Oslo, alle steder har sine utfordringer. I Oslo er det mer liv og røre, i Asker og Bærum er det ikke like mye fyll, overdoser og knivstikking som inne i hovedstaden. Her er det flere eldre mennesker som trenger hjelp og jeg vil si det er en del flere problemstillinger som er sammensatte og mer tidkrevende, sier Amin til Budstikka.

I romjulen merker Nesøya-mannen at flere oppdrag enn vanlig går til folk som har behov for kontakt og nærhet.

– Vi ser at mange trenger mer oppmerksomhet under høytider, sier Amin som forteller at det mest utfordrende i jobben er når barn trenger akutt hjelp.

– På vegne av alle innbyggerne i Asker og Bærum er det betryggende å ha en paramedic som deg på vakt for oss alle i romjulen. Du har vist deg som en hverdagshelt som også kan redde liv helt uten moderne utstyr – ved å dytte egen albue inn mot livstruende blødning og få i gang et stanset hjerte, slik du gjorde med syklisten du reddet i sommer, sa ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, til Amin Parsa da hun overrakte ham blomster i ambulansegarasjen ved Bærum sykehus.

LES OGSÅ: Slik kan også du redde liv

– Jeg er ydmyk og setter stor pris på å ha blitt valgt til Årets bankende hjerte, sier Amin.

Han har i dag god kontakt med Jan Jakvik – de er blitt venner for livet.

LES OGSÅ: Er det slik det skal ende? 16 gode sykkelvenner som ser en annen syklist dø?

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.