Skip to main content

Ambulansetjenesten reagerer: – Påstandene sprer frykt

PÅ OPPDRAG: Fungerende klinikksjef Christian Buskop (t.v.) og ambulansesjef Ola Borstad snakker med paramedic Nenad Gasparovic som er på vei til Strand i Bærum. – For oss er det viktigst at befolkningen skal føle seg trygge og ikke bli skremt av påstander som ikke er sanne, sier Buskop. Alle foto: 8Joakim S. Enger

Lederne for ambulansene i Oslo og Akershus er oppgitt etter påstander om at dagens organisering kan sette liv og helse i fare. – Folk i Asker og Bærum kan føle seg trygge, vi har kortest responstid i landet.

Det sier ambulansesjef Ola Borstad i Oslo universitetssykehus (OUS) og Christian Buskop, stedfortredende klinikksjef og sjef for luftambulansen i OUS etter et innslag på NRK Østlandssendingen 6. november.

I dag ligger ambulansetjenesten i Asker og Bærum under OUS.

I NRK-innslaget hevder tillitsvalgte fra Fagforbundet, Delta og Sykepleierforbundet at ambulanser ikke kommer fort nok frem. De mener organiseringen kan skape fare for liv og helse. Særlig reagerer OUS-lederne på påstanden om at dette skal ha gått ut over spebarn.

– Dette har ingen rot i virkeligheten og er egnet til å spre frykt i befolkningen. Vi har spesialkompetanse på å frakte syke barn og har ambulanser stående både i Asker og Bærum. I de få tilfellene der en nyfødte trenger annen spesialisthjelp blir barnet raskt transportert videre. I snitt tar det fem minutter før ambulansen er klar til å hente en nyfødt. Kvinner som skal føde på Bærum sykehus er trygge, sier Borstad og Buskop.

LES OGSÅ: 113-sentralen vil ikke slå seg sammen med politiet og brannvesenet

Oppgitt og indignert

– Alt tyder på at servicen vi yter er svært bra. Derfor blir vi indignert og oppgitt når noen påstår noe annet, sier klinikksjef Buskop, som tilbakeviser påstanden om at spebarn skal ha ventet 12 timer. Han viser til dokumentasjon som viser at lengste ventetid på ambulanse var på 18 minutter for barn i kuvøse i fjor, noe som er innenfor kravet fra myndighetene.

– Bygger på misforståelse

Fagdirektør Halfdan Aass i Vestre Viken opplyser at uttalelsen fra de tillitsvalgte bygger på en misforståelse.

– Dette gjaldt et barn som skulle tilbakeføres til Drammen etter behandling på et sykehus i Oslo. Det var ikke en akutt situasjon, men et transportoppdrag som var avtalt, men dessverre måtte utsettes. Det fikk imidlertid ingen konsekvenser for barnet som var i trygge hender der det var, sier Aass som er klar på at fødende på Bærum sykehus kan føle seg trygge og legger til at samarbeidet med OUS er svært godt.

Etter at Bærum sykehus kom inn under Vestre Viken har Asker og Bærums ambulansetjeneste blitt administrert fra Oslo. Når Røyken, Hurum og Asker kommuner slås sammen i 2020, er det foreløpig uvisst hvordan organiseringen blir, ifølge Aass.

 

NY OG AVANSERT: Anestesioverlege Fransisco Vivaldi på Bærum sykehus og paramedic Frank Engebakken fra OUS med sykehusets reisekuvøse.

OUS har i alt 60 ambulanser, hvorav tre er stasjonert i Bærum og to i Asker. OUS-sjefene mener organisasjonen fungerer på beste måte og bør opprettholdes også etter kommunesammenslåingen.

– Vi kan sømløst overføre ressurser fra andre steder og har god erfaring med å gi service til andre sykehusområder. Det blir dessuten kunstig å trekke et skille, midt i et befolkningstett område, sier Ola Borstad.

Han understreker at ambulansen ikke henter lege i Drammen før pasienter fraktes fra Bærum, som NRK-innslaget ga inntrykk av. Halfdan Aass bekrefter også at dette ble feil fremstilt.

– Når pasienter skal fraktes fra Bærum sykehus, er det med ambulanse og anestesilege eller anestesisykepleier derfra, sier fagdirektøren, som er klar på at fødende på Bærum sykehus kan føle seg trygge.

– Vi har et godt transporttilbud for nyfødte, og er fornøyde med tjenesten som OUS leverer, sier Aass.

LES OGSÅ: Uvisst for ambulansene når Asker blir større

Ønsket ikke å skremme

Også de tillitsvalgte selv mener tv-innslaget ga et skjevt inntrykk.

– Vi har aldri hatt noen intensjon om å skremme noen. Dette handler ikke om at noen i ambulansetjenesten gjør en dårlig jobb, hverken i Vestre Viken eller i OUS, skriver Kathy Lie, Cathrine Nedberg og Elisabeth Nordskog i en e-post til Budstikka.

– Alle gjør en strålende jobb og opplever at de samarbeider godt. Denne saken ligger nå hos Helse sørøst, avslutter de.

 

KLARE: Ambulansearbeider Tonje Persmoen og paramedic Nenad Gasparovic klargjør ambulansen før de plasserer seg på Strand, der de kan nå raskt ut for eksempel til Fornebu.

På Bærum sykehus klargjør anestesioverlege Fransisco Vivaldi reisekuvøsen sammen med paramedic Frank Engebakken.

– Denne kuvøsen er den beste typen som finnes, sier Vivaldi som har jobbet på sykehuset i 12 år.

– Vi har aldri hatt problemer med ambulansetjenesten, hverken fra OUS eller Vestre Viken. I de aller fleste tilfeller må ambulansen vente på oss, fordi de er så raske, sier anestesilegen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.