Skip to main content

«Alle» vil til Sandvika vgs

TOPP OG BUNN: Sandvika videregående skole er desidert mest populær, mens Dønski sliter med liten interesse, om en skal se på tallene fra årets inntak til videregående skoler. ILLUSTRASJONSFOTO: ANDERS HAMMARGREN

Tallenes tale er klar: Sandvika er mest populært, mens Dønski sliter med få søkere til sine plasser på linjen for studiespesialisering.

Sandvika videregående har hele 2 søkere til hver eneste plass de har å tilby på studiespesialisering, og topper med det listen over mest populære skoler i Asker og Bærum.

Det er tall Sandvika-rektor Arne Opsahl liker.

Del på Facebook

– Det er fint at ungdom vil komme til oss, det setter vi stor pris på. Med god søkning, ligger det nærmest automatikk i at en får et godt læringsmiljø, fordi elevene er motiverte for læring når de kommer. På skoler med færre søkere, må en jobbe mer med motiveringsarbeid, men det er ikke dermed sagt at de skolene er dårligere, sier en rektor Arne F. Opsahl.

Hva mener du? Si din mening i debattfeltet under saken.

Dønski nederst

På motsatt ende av skalaen ligger Dønski videregående skole, som bare har 0,3 søkere per plass de tilbyr. Dette er tall fra første inntaksrunde, og Laila Handelsby, rektor på Dønski vgs, har en teori om hvorfor skolen har så lavt tall på primærinntaket.

– Dette er en tredobling fra i fjor. Det er viktig å få sagt. Det er en markant økning og det er et mål for oss, sier hun.

– Ellers så er det en tradisjon i regionen at søkere med middels eller lavere resultater fra ungdomskolen søker seg primært til skoler de ikke kommer inn på. Dønski setter de på andre- eller tredjevalget, sånn at i realiteten søker de seg til Dønski. Slik sett blir disse tallene feil, sier Handelsby.

Eikeli og Nesbru ligger også i bunnsjiktet på listen, begge på 0,5 søkere per plass.

Sandvika dobler

Nesten dobbelt så mange som i fjor, satte Sandvika på 1. plass da de søkte om videregående opplæring. Så mange som 519 elever står på venteliste bare til 1. trinn.

414 elever satte studiespesialisering, det som tidligere het allmennfag, på Sandvika videregående helt øverst på listen da de søkte om skoleplass. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor, da 233 gjorde det samme.

Helt til topps

En av de 210 elevene som begynner i 1. klasse på Sandvika til høsten, er Runa Askeland Hougen.

- Jeg ble veldig lettet over at jeg kom inn. Jeg var nervøs, fordi jeg visste at det var veldig mange som søkte dit, og at det var høyere karaktersnitt i år, forteller hun.

Hun ble imponert etter at hun var på åpen dag der.

- Vi fikk en omvisning i bygget, og i gymsalen holdt de et foredrag med informasjon om skolen. Vi var innom et par undervisningstimer, og fikk se hvordan elevene jobbet. Jeg var der sammen med noen venner, og alle synes det virket veldig bra, forteller hun.

15-åringen fra Kolsås er ikke overrasket over at så mange har ønsket seg til Sandvika.

- Det er en moderne skole, og jeg har fått inntrykk av at det er et veldig fint miljø der. Dessuten ligger skolen sentralt til, sier hun.

For Hougen var det faglige en påvirkende faktor for valget.

- På samfunnsfaglinjen er det mer spennende valgfag enn det er på andre skoler. Det er mye bruk av PC i undervisningen. Det er også viktig at det ikke tar så lang tid å gå til andre steder, som til biblioteket. Og så gjør det ikke noe at Storsenteret ligger i nærheten, smiler hun.

«Alle» vil til Sandvika

Sandvika var helt klart den skolen med flest søkere. For 1.-klassingene som søkte studiespesialisering på Sandvika, var konkurransen tøff. Til hver av disse plassene, var det to søkere som hadde alternativet øverst på søkerlisten. I tillegg kommer alle de som hadde det som 2. og 3. valg.

Tilsvarende tall fra de andre skolene i Asker og Bærum, viser at det var nest flest søkere per plass til Nadderud, med 1,4 søkere. Nederst på lista kommer Dønski, med 0,3 søkere til hver av disse plassene.

Ut fra søkertallene kan det se ut som om det er ledige plasser på noen av skolene, men slik er det ikke. Alt er fylt opp. Hvor vanskelig det er å komme inn på en skole, avhenger ikke bare av hvor mange som søker seg dit, men også av hvem som søker.

- Med tanke på søkertallet kan det se ut som det er lett å komme inn på Valler, men slik er det ikke. Til noen skoler søker færre elever, men de har høyt karaktersnitt, og da blir det vanskelig å komme inn, understreker inntaksleder i Akershus fylkeskommune, Hilde Dahlberg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.