Skip to main content

«Alle» vil se verdensnyheten på Kjørbo

POPULÆRE: Asplan Viaks sjef Øyvind Mork og Bente Haukland Næss blir nedrent av besøkende fra inn- og utland, som ønsker å se hvordan det rehabiliterte plusshuset i Kjørboparken ser ut. FOTO: KNUT BJERKE

Energibevisste skoleelever, studenter fra Kosovo og ministeren for fornybar energi i Uganda er blant de over 1.000 som har besøkt verdens første energipositive kontorbygg i Sandvika.

Besøkende fra fjern og nær har valfartet til Powerhouse på Kjørbo etter at verdensnyheten åpnet 25. april. Lørdag klokken 12 åpnes dørene også for folk flest, som ledd i arkitektforeningens årlige arrangement Oslo Åpne Hus 2014.


– Vi setter stor pris på å være med. Jeg håper det kan føre til flere tilsvarende prosjekter, både innen rehabilitering og nybygg, sier Øyvind Mork, administrerende direktør hos leietager og planlegger Asplan Viak.

LES OGSÅ: – Powerhouse er et pionerprosjekt

Først i verden

Powerhouse er et såkalt plusshus, som produserer mer fornybar energi enn det forbruker over livsløpet, og det rehabiliterte kontorbygget på Kjørbo er først i sitt slag i verden. Det er stor interesse for å se og høre om prosjektet.


– Vi har passert 1.000 besøkende siden åpningen, og har mange nye bestillinger til langt ut i neste år, forteller Bente Haukland Næss, som er ansvarlig for å koordinere alle besøkene.


Påmeldingene skjer via Asplan Viaks hjemmeside, og så skreddersys det ulike omvisningsopplegg.

– Hvem besøker Powerhouse?

– Alt fra skoleelever, studenter, bedrifter og organisasjoner til arkitekter, ingeniører og eiendomsaktører, politiske og internasjonale gjester. Fornybarministeren i Uganda, toppsjefen for Masdar City i Abu Dhabi og en professor fra Harvard er eksempler.

Skal rehabilitere resten

200 positivt innstilte medarbeidere i Asplan Viak må belage seg på å være omgitt av interesserte gjester i kontortiden en stund til.

– Det vil gi seg gradvis, nyhetens interesse er jo begrenset i tid. Men konseptets bærekraft vil holde vann lenge, tror Mork.

Og om noen år kan verdens øyne kanskje rettes mot Kjørbo igjen.

Powerhouse-partneren har planer om å rehabilitere resten av den 30 år gamle kontorparken på Kjørbo til samme energistandard.

– Vi har vist at det er kommersielt gjennomførbart å rehabilitere et gammelt kontorbygg til plusshus. Det frister nok til gjentagelse. Ingen kan iallfall lenger si at det er for dyrt eller at det ikke er mulig. For vi har klart det – sammen med Skanska, Entra, Snøhetta, Zero og Sapa. Det hadde aldri blitt noe Powerhouse uten det tette samarbeidet med våre partnere, smiler Næss og Mork.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.