Skip to main content

Akutthjelp for familier

FÅR HJELP: Andria Wilson fra «Akutthjelpen i hjemmet» bistår Beate Lien og hennes familie. – Vi trenger Akutthjelpen for småbarnsfamilier i Bærum, og vi trenger det i resten av Norge, skriver Beate Lien, FOTO: TRINE JØDAL

Truet. Nå vil Bærum kommune legge ned Akutthjelpen for barnefamilier.

En liten tjeneste, hvor foreldre betaler en liten egenandel ut fra inntekt, det vil si at den ikke er dyr for kommunen, men den er så innmari viktig for dem det gjelder, som mottar hjelp i en kort periode.

Argumentet er at når en forelder er syk, så får den andre ta seg av omsorgsoppgavene i hjemmet.

Les også: – Hadde ikke klart oss uten Akutthjelpen

«Hvis ikke begge omsorgspersonene er syke, forventes det at den som ikke er syk, ivaretar hjemmets omsorgsoppgaver og praktiske oppgaver i den perioden den andre er syk.» Ref. sakslisten fra hovedutvalget for bistand og omsorg.

I en artikkel i Budstikka lørdag 24. oktober går det forhåpentligvis tydelig frem at, nei så enkelt er det nok ikke.

Når jeg nå er nyoperert for brystkreft, så kan ikke mannen min bare være hjemme. Han er ikke syk og får derfor ingen sykmelding.

Akutthjelpen er ikke ment for å ivareta noen ved en forkjølelse eller en tre dagers influensa. Det er ikke ved sykdom i sådan forstand man bruker Akutthjelpen.

Det er ikke bare for en eventuell pappa å ta seg av omsorgsoppgavene når mor er i fødselspermisjon og for eksempel er fødselsdeprimert.

Det er ikke bare for far å være borte fra jobb i et par måneder heller, og er det egentlig den beste ordningen at far er hjemme hvis mor har en fødselsdepresjon eller har det tøft på andre måter?

Kanskje er det godt at hverdagen fungerer så vanlig som mulig for familien som et hele? Og heller mottar hjelp fra annet hold?

Det følte jeg på da jeg var hjemme med Erik og mottok akutthjelp for å avlaste meg noen timer om dagen.

Jeg siterer tjenesteleder for helsetjenester for barn og unge, Merethe Holst, i Budstikka: «Behovet skal ivaretas av andre tjenester. Hjemmehjelpen kan bidra med praktisk bistand. På helsestasjonene kan man få tips og veiledning som øker kompetansen hos foreldrene og så har vi barnevernstjenesten som også kan være en viktig instans for å søke hjelp. Det er ikke sånn at de familiene det gjelder ikke skal få et tilbud, forklarer hun.»

Dette er ingen erstatning for Akutthjelpen som kan komme inn i en familie i krise, så å si på dagen.

1. Hjemmehjelp er en ordning med vask av hus og å re senger en time i uka. Dette kan ikke erstatte at en med erfaring fra barneomsorg avlaster på den beste måten for en familie, hver dag, når det har oppstått krise hjemme.

2. Kompetanseheving, kurs og samtale med helsesøster er alltid verdifullt, men her er det snakk om akutthjelp. Du kan ikke kurses ut av akutt krise, sykdom, operasjon eller fødselsdepresjon.

3. Barnevernet gjør mye bra, men det er da vel vitterlig ikke de som skal inn i bildet ved en operasjon hvor mor er handikappet for noen uker, eller mor har en middels fødselsdepresjon hun trenger litt hjelp for å takle? For all del, det kan være at barnevernet er riktig instans i visse tilfeller, men å foreslå det som første instans er skivebom.

Akutthjelpen er et lavterskeltilbud – det skal være trygt og lett å få hjelp – de kommer raskt inn i familien, uten en masse koordinering og møter i første runde. Akutthjelpen er forebyggende, nettopp mot høyterskeltilbud som barnevernet.

Les flere meninger og debattinnlegg her

At rådmannen ønsker å fjerne Akutthjelpen er korttenkt. Vi vet at det er ungene som er skadelidende når familier ikke får hjelp ved en krise.

Det kan hende det ser fint ut på budsjettet i år, men kommer som en belastning i samfunnet på annet vis. Er vi villig til å gamble med ungene våre?

Vi trenger Akutthjelpen for småbarnsfamilier i Bærum, og vi trenger det i resten av Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.