Skip to main content

Ærfugl satt fast i rester av fiskegarn – døde av skadene

DØDE: Finn Kleven hos Viltnemnda i Bærum og andre gode hjelpere klarte ikke å holde liv i denne ærfuglen etter at de fikk løsnet den fra fiskegarnrestene som lå i sjøen ved Blommenholm FOTO: OLE-ANDREAS ISDAHL
DØDE: Finn Kleven hos Viltnemnda i Bærum og andre gode hjelpere klarte ikke å holde liv i denne ærfuglen etter at de fikk løsnet den fra fiskegarnrestene som lå i sjøen ved Blommenholm FOTO: OLE-ANDREAS ISDAHL

En ærfugl døde av skadene den fikk etter at den satt fast i restene av et fiskegran som lå og fløt i båthavna på Blommenholm.

Den store fuglen tapte kampen mor garnrestene som den hadde tyllet seg fast i inne i båthavna. Fredag ettermiddag ble fuglen funnet av

Agnete Jørstad Andersen. Fuglen var svært medtatt etter det som trolig har vært en lang kamp mot fiskegarnet som var tvinnet rundt halsen og hodet på fuglen.

I et håp om å redde ærfuglens liv ble Viltnemnda kontaktet.

LES OGSÅ: Reddet svaneunge fra fiskesnøre

– Svært medtatt

– Vi fikk den løs fra garnet, men den store flotte fuglen var svært medtatt og den klarte ikke å forlate stedet. Vi prøvde å gi den litt å drikke og hjelpe så godt vi kunne, men jeg var redd for at den kom til å dø. Da jeg reiste fra Blommenholm ved 15-tiden var fuglen i live og de som fant den skulle passe på. Men litt etter klokken 16.30 fikk jeg melding om at fuglen var død, forteller Finn Kleven hos Viltnemnda i Bærum.

Kleven ville ikke avlive dyret da han var på Blommenholm.

– Jeg hadde et håp om at den skulle overleve.

LES OGSÅ: Svane angriper padlere og velter kajakker

– Tenk deg om får du kaster noe sjøen

Finn Kleven synes det er ille at folk etterlater seg rester av fiskegarn i sjøen.

– De kan umulig skjønne hvilke konsekvenser det kan få for blant annet fugler. Vi bør ta vare garnrester og fiskesener, ikke kaste det i sjøen. Fugler og andre dyr kan få det i seg eller bli sittende fast, sier Kleven til Budstikka.

Sykt ekorn

Finn Kleven har denne uken vakt hos Viltnemnda, vakten startet mandag og avsluttes førstkommende mandag. Uken har vært forholdsvis rolig, men et par utrykninger har det vært ved siden av turen til Blommenholm i dag.

– Jeg måtte avlive et sykt ekorn og jeg sett etter en skjære som løp rundt i en vei på Østerås, forteller Kleven.

LES OGSÅ: – Ingen ville ta seg av død katt

Svane fikk fiskesnøre rundt halsen

Så sent som 9. juli var brannvesenet på plass på Heggeodden ved Gjellumvannet i Heggedal. Der hadde en svaneunge viklet seg inn i et fiskesnøre og fått en liten fiskekrok rundt halsen som den ikke klarte å løsrive seg fra.

– Det ble et lykkelig utfall. Svaneungen hadde fått en krok rundt halsen som hang fast i skinnet. Den fikk vi løsnet, sa Jan Kristiansen i Viltnemda i Asker til Budstikka etter redningsaksjonen.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.