Skip to main content

Advarer mot tyveri av dyre biler

Porsche er blant bilmerkene som kan være interessante for kriminelle grupper.
Porsche er blant bilmerkene som kan være interessante for kriminelle grupper.
Foto: NILS H. HARNES

To Tesla-er ble stjålet på Romerike natt til torsdag. Nå advares eiere av dyre biler i Asker og Bærum.

Politiet mistenker nemlig at det er snakk om organiserte kriminelle som står bak tyveriene, og at de går etter dyre biler.

– Dette tyder på at det er profesjonelle tyver i distriktet. Derfor ber vi eiere av tilsvarende biler om å være spesielt varsomme nå, sier operasjonsleder Jon Erik Nygård i Øst politidistrikt til Romerikes blad.

Smarte metoder

Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, påpeker overfor Budstikka at den korte avstanden til Asker og Bærum gjør at bileiere også i vårt område bør være ekstra på vakt.

– Som oftest blir de originale bilnøklene stjålet først, men det finnes også mer sofistikerte metoder, påpeker han.

Ifølge Rysstad kan tyver ha elektronisk utstyr som fanger opp signalene fra nøkler til biler med Keyless Go. 

– Dersom bilnøklene befinner seg innenfor inngangsdøren, kan man fange opp disse signalene og lure bilen til å tro at nøklene er i umiddelbar nærhet og dermed låse opp og starte bilen, forklarer Rysstad.

– Det finnes Tesla-er som er stjålet på denne måten, og det anbefales at man aktiverer en funksjon kalt «Pin to Drive». Man må taste inn en kode for å bruke bilen, forteller han.

Ut av landet

En del biler forsvinner ut av landet ved organiserte lånebedragerier, ifølge forsikringsselskapet.

 – Personer fullfinansierer flere bilkjøp på kort tid og bruker falske finansieringsbevis og lønnsslipper. Når bilen er kjøpt, tar det bare dager før de kjører bilene ut av Norge. Bilene omsettes, slaktes eller endrer identitet i utlandet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.