Skip to main content

Advarer mot oppsigelser i oljebransjen

FØRST NED, SÅ OPP: Jarand Rystad beroliget markedet på Subsea Valley konferansen torsdag.

Den kjente oljeeksperten Jarand Rystad (52) fra Belset advarer mot store oppsigelser i oljebransjen. Han frykter verdifull kompetanse kan gå tapt.

– I 2010 og 2011 opplevde flere selskaper at de hadde mistet verdifull kompetanse fordi de hadde tatt for hardt i med nedbemanning i 2009, sier Rystad.

Han snakket til en full forsamling under Subsea Valley konferansen som ble arrangert onsdag og torsdag denne uken i Telenor Arena.

Store nedbemanninger

Budstikka har omtalt flere av de store nedbemanningene. Sist skrev  vi om at et foreløpig ukjent antall ansatte mister jobben når to av de største seismikkselskapene i verden nå tar sparekniven fatt. Western Geco og TGS er nesten naboer og en viktig del av oljemiljøet i Asker. Fallende inntekter som følge av lave oljepriser er bakgrunnen for kuttene.

Og dn.no skriver i dag om konsernsjef Paal Kibsgaard som gir 11.000 ansatte sparken i leverandørselskapet Schlumberger.

LES OGSÅ:

Gir 11.000 sparken

Flere mister jobben i TGS og WesternGeco i Asker i løpet av bare noen dager

Vinnere gjennom sykluser

Rystad mener det er vesentlig å klare å se forbi og gjennom syklusene, og være bevisst på å ha riktig bemanning når oppturen kommer.

– De som gjør det, vil komme ut av det som vinnere, mener Rystad.

Et ferskt eksempel på at et selskap ganske kvikt trenger den samme kompetansen de sparket er Aibel. Budstikka har omtalt oppsigelsene der. Etter at de signerte en av Johan Sverdrup-kontraktene, må de igjen ut etter kompetanse.

LES MER:

Søker etter ingeniører

Trenger flere folk

Lys i enden

Jarand Rystad (52) fra Belset er daglig leder og gründer av Rystad Energy.  En full sal var møtt opp da han ga sine signaler om fortid og fremtid for oljebransjen.

Han har fulgt utviklingen i Subsea Valley fra starten og frem til nå. Han varslet de fremmøtte om at det først vil bli et par tøffe år før det igjen lysner for bransjen.

– Det vil skje etter 2016, sa han og understreket at bransjen må leve med lave oljepriser, før det igjen blir balanse i markedet.

Rystad viste til de sjokkene markedet fikk i fjor. Den store produksjonen av amerikansk skiferolje ga en tilførsel til markedet på langt mer olje enn det var etterspørsel for – rundt 900.000 fat mer. Det var en sentral årsak til kollaps i oljeprisen.

Dette ble også kombinert med langt lavere etterspørsel enn ventet, og geopolitisk uro. Disse tre sjokkene sendte bransjen inn i dystre tider.

Tar tid før balanse

Rystad viste til at det fortsatt tar tid før marked og etterspørsel kommer i balanse.

Han trakk også frem Saudi Arabias rolle:

– For Saudi-Arabia er det enten en fordel med veldig høy oljepris – eller veldig lav, sa Rystad.

– Veldig lav oljepris betyr at de får ristet av seg mange av konkurrentene. Lav pris er dessuten en stor ulempe for Saudi Arabias motstander, Iran – som ikke i samme grad har bygget opp en økonomisk buffer. Saudi-Arabia har derfor ingen motivasjon nå for å få oljeprisen opp ved å holde tilbake på produksjonen, forklarte han.

Men det er altså lys i enden av tunnelen. Og da bør selskapene være klare for oppturen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.