60 år med frivillige verv har lært Einar én ting
Einar Skage Andersen (75) er stemt frem til Årets bankende hjerte.
60 år med frivillige verv har lært ham én ting:
– Frivillig arbeid må til dersom man ønsker å ha tilbud for allmennheten.
16 år gammel ble Skage Andersen valgt til sitt første verv, i juniorgruppa i Nordstrand idrettsforening.
– Jeg mistenker at det først og fremst var for å arrangere dansekveld på klubbhuset. Men vi klarte å ha det gøy med kassettspiller og brus den gangen, sier den pensjonerte lektoren og nåværende lederen av Bærum Turlag.
LES OGSÅ: Friluftsfolket hedret tur-Einar med pris
Han har ledet foreningen siden oppstarten i 2011. Ved utgangen av 2018 passerer de 12.000 medlemmer, og er med det Norges femte største turlag – etter de største byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Engasjementet for å legge til rette for gode opplevelser i marka samlet flest stemmer i Stem på din favoritt til Årets bankende hjerte .
– Jeg tror ikke det har så mye å gjøre med meg som person at jeg fikk fleste stemmer. Det handler nok mer om emnet jeg representerer. Friluftsliv, marka og mosjon er en trend, det ser vi i tilslutningen til friluftslivets organisasjoner. Vi ser det også gjennom det økende engasjementet for klima og miljø, også internasjonalt, sier prisvinneren og tar en slurk av kaffekoppen der han sitter på Sæteren gård, Bærum Turlags samlingssted, i Bærumsmarka.
– Må ha noe å gjøre
For Skage Andersen har natur og friluftsliv vært en sentral del av livet siden han, 6 år gammel, gikk sin første turer rundt Nøklevann og Rustadsaga i Østmarka med faren i 1949.
– Så ble jeg hekta inn av idretten, og grepet av tillitsmannsbasillen. Jeg har vært alt fra formann og hyttesjef til å inneha økonomiverv. For det sistnevnte sikret jeg meg bistand, å sette meg til økonomiverv er det samme som å be om konkurs, gliser 75-åringen.
(artikkelen fortsetter under bildet)
– Hvorfor påtar du deg frivillige verv?
– Jeg har måttet ha noe å gjøre, det nytter ikke å bare rette historieprøver og norskstiler. Jeg har ikke vært ett eneste år uten frivillige verv siden jeg var 16 år. Men noen verv har vært såkalt «sovende». Det har vært 60 innholdsrike år med verv, med sunne interesser. Jeg er glad for alt jeg har fått oppleve.
LES OGSÅ: Frivillig i friluft
Av de 60 årene har syv vært brukt på Bærum turlag. Oppstarten kom fem år etter at nabokommunen Asker etablerte sin forening.
– Jeg ble dratt inn i Bærumsmarkas venner. En dag tenkte jeg «hvorfor har ikke Bærum et turlag?» I 2011 startet vi opp, og jeg ble leder.
Trenger folk
Skage Andersen omtaler seg selv som «et ja-menneske som får ting unna».
– Det vi har fått til i turlaget på åtte år står det respekt av. Men det er ikke mitt verk alene, vi er et lag av medarbeidere som har fått det til. Vi får positiv respons hos allmennheten og politikere, det gjør det også konstruktivt å gå i dialog med politikerne, sier han.
LES OGSÅ: Skal få flere ut på tur
– Hvordan er det å være leder i Bærum Turlag?
– Det er en stor glede, og det er nok av saker å gripe fatt i. Utfordringen er å få flere engasjert på høyere nivåer. Det er ikke noe problem å få folk ut i marka, men det er vanskelig å få noen til å ta verv og drive frem saker, sier Skage Andersen.
– Det er «kompetansefolk» vi trenger. Ingeniører, økonomer og kommunikasjonsfolk. I tillegg til en stab av frivillige, supplerer han.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Sosiale nettverk
Bærum Turlag jobber med samspillet mellom ulike bruker- og interessegrupper – sommer som vinter. Skiløpere, syklister og turgåere har, mildt sagt, ulike interesser i marka og oppfatninger av hvordan den kan og bør brukes.
– Syklister på stier og turgåere på beina i skiløypene er temaer med temperatur, bekrefter Skage Andersen.
LES OGSÅ: Tursatsing skal lokke flere ut
– Hvorfor er folk i Bærum, og for så vidt Asker, så opptatt av natur og marka?
– Jeg tror det har med utdanningsnivå, økonomi og verdier å gjøre. Undersøkelser viser at friluftsinteresse henger sammen med utdanning og økonomi. Dessuten er det rikt og variert naturliv i Bærum, det er både skjærgård og skog lett tilgjengelig rett i nærheten. I store deler av Bærum sogner folk til enten Vestmarka, Bærumsmarka eller Krokskogen.
– Hva er din oppfordring til de som ikke deltar i frivillig arbeid?
– De aller fleste har mulighet til å jobbe med frivillig arbeid eller inneha verv noen år i løpet av livet. Det gir et rikere liv, og man stifter sosiale nettverk som er verdifulle også i andre sammenhenger.