Skip to main content

6 av 10 ledere misfornøyd med lønnen

Boten etter promillekjøringen kom på 43.000 kroner.
Boten etter promillekjøringen kom på 43.000 kroner.

En undersøkelse viser at under halvparten av norske ledere er fornøyde med lønnen sin.

 

Situasjonen er også at kvinnelige ledere fortsatt tjener langt mindre enn sine mannlige kolleger. En kvinnelig leder tjener i snitt 70 000 kroner mindre i året enn sin mannlige kollega.

 

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne mener det ikke alltid er sammenheng mellom lønn og stillingsinnhold for norske ledere.

Det er nok i mange tilfeller slik at ansvar og krav ikke reflekteres i lønnen, sier han i en pressemelding.


 

Kvinnene henger etter

Ledelsesbarometeret avdekker store lønnsforskjeller mellom kvinnelige og mannlige ledere.   Brekke mener lønnsforskjellene i mange bransjer er urovekkende stor.

 

– En mulig forklaring kan være at kvinnelige ledere med individuell lønnsfastsettelse ikke er like gode til å stå på krava som sine mannlige kolleger. Det kan virke som om kvinnelige sjefer er litt mer tilbakeholdne og beskjedne på egne vegne. Forhåpentligvis vil vi lykkes i å oppnå  lik lønn i årene fremover, sier han. 

 

Står svakere i lønnsforhandlinger

Brekke tror at ledere med individuell lønnsfastsettelse i mange tilfeller risikerer en svakere lønnsutvikling enn de  med kollektivt fremforhandlede lønnsavtaler.

 

– I en individuell lønnsforhandling blir ikke nødvendigvis resultatet like godt som i tarifforhandlinger. Dette skyldes nok ofte lønnssystemene og at du som individ ikke har den samme forhandlingsmakten. Derfor er det nok lettere å holde lønna nede i individuelle lønnssystemer, mener Brekke, men legger til at individuelle avtaler kan slå ut i begge retninger.

 

 

– Alle som gjør en god og viktig jobb, ønsker en lønn som viser at bedriften verdsetter og setter pris på det arbeidet som blir gjort. Dersom du opplever at andre i tilsvarende stillinger har bedre lønnsutvikling, vil du kanskje føle at arbeidet du legger ned i din bedrift ikke verdsettes like høyt, sier Brekke.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.