Skip to main content

3.000 kvadratmeter med boliger og butikker på Eiksmarka

SENTER: Det nye Eiksmarka senter med boliger oppå og parkering under bakken.
SENTER: Det nye Eiksmarka senter med boliger oppå og parkering under bakken.

Det gamle senteret på Eiksmarka rives og erstattes med et moderne senter med boliger oppå. Planen skal behandles i planutvalget neste uke.

Eiksmarka Butikksenter as og Eiksmarka Boliger as har engasjert Link arkitektur til å utforme planen, som innebærer en total forandring av Eiksmarka.

Det gamle kjøpesenterets eldste del er fra 1953, og var Norges første i sitt slag.

Den særpregede hesteskoformen er riktignok endret noe i årenes løp, og senteret har også fått en innvendig gate for en del år siden. Det har vært diskutert hvorvidt senteret bør bevares, men Akershus fylkeskommune har nøyd seg med å kreve at bygget dokumenteres før det rives.

Den nye bebyggelsen består av ca. 3000 kvadratmeter forretninger og servicefunksjoner på bakkeplan langs Niels Leuchs vei. Over blir det 67 boliger, med mulighet for flere dersom man velger flere mindre leiligheter.

LES OGSÅ: Eiksmarka senter forvandles for 400 millioner

Boligdelen er fordelt på fire blokker rundt et felles grønt tun over og bak senteret. Senterbebyggelsen blir delt i to, med et torg imellom. Derfra går en bred trapp opp til friområdene rundt. Torget er ment som et samlende sted også utenom åpningstid,. All parkering er lagt under bakken på senteret.

Kritisk FAU

Etter at oppstart av planarbeidet ble varslet, har det kommet flere forhåndsuttalelser.

FAU på Eiksmarka skole er svært kritisk til trafikksituasjonen, ved at all trafikk til senteret skal gå langs Slettestien, som også brukes til skolevei.

LES OGSÅ: Vil stoppe utbygging av Eiksmarka senter

Rådmannen mener imidlertid at planen er en opprydding av de kaotiske forholdene som hersker i dag. Det gjøres blant annet ved å separere trafikken til forretningene og boligene fra trafikken til skolen med flere tiltak.

Multiconsult har laget en trafikkrapport som viser at det nye senteret vil generere 2700 kjøreturer i døgnet mot dagens 975.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.