Skip to main content

23-åring fra Jar klatrer Everest for å støtte barn i Nepal

FJELLGEIT: Thomas Lone (23) fra Jar er blitt hektet på himmelhøye toppbestigninger. Her er han på vei opp til Denali i Alaska.

Går alt som planlagt, kan Thomas Lone stå på toppen av verdens høyeste fjell 17. mai neste år.

Tross sin unge alder har Lone, som er fra Jar, opparbeidet seg solid erfaring fra klatring på høye fjell.

– Mount Everest har jeg drømt om siden jeg var liten gutt, forteller 23-åringen, som har valgt å kombinere sin klatreaktivtet i Himalaya med økonomisk støtte til lokale barn.

– Everest er mitt personlige mål. Men det viktigste målet er å bidra økonomisk til skolebarn i Nepal. Det er i hovedsak snakk om å bidra med penger til kost og losji ved skolen. Vi snakker her om barn som reiser langt for å gå på skole, og som bor ved skolen i flere dager før de så reiser hjem igjen, sier Lone, til daglig student ved NTNU i Trondheim.

Sherpa-hjelp

Mount Everest (8.848 meter) er slett ikke for «Hvermannsen», og Thomas Lone har klatret mange høye fjell for å få nødvendig trening og erfaring. Aconcagua (6.962 meter, i Argentina), Mont Blanc (4.808 meter, i Frankrike og Italia), Elbrus (5.642 meter, i Russland) og Denali (6.190 meter, i Alaska) er blant fjellene som er besteget.

– Jeg reiser dessuten til Nepal om få dager for å klatre to topper på rundt 6.000 meter. Da skal jeg også møte sherpaer som skal hjelpe til med Everest-turen til våren. Dessuten skal jeg besøke skolen og barna der, forteller 23-åringen.

LES OGSÅ:

Petter Uteligger: – Gata var viktigere enn Mount Everest 

Overnatting i taxiskur og værfast i Harstad – disse Stabekk-jentene har syklet 300 mil

Luke på to uker

Everest-ekspedisjonen skal Lone gjennomføre sammen med en kamerat fra Lillehammer, Didrik Dukefoss (26).

– Med litt flaks kan vi stå på toppen 17. mai. Det gunstigste tidsvinduet for bestigning er i midten av mai, og det vinduet er bare rundt to uker langt, sier Thomas Lone – og forklarer at det er gunstig vær som da åpner for toppforsøk.

Lone samler inn penger via en amerikansk stiftelse, som drives på ideelt grunnlag.

LES MER: Asker-kompiser kjørte 70.000 km på to hjul

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.