Skip to main content

2.000 beboere og turgåere plages av skytestøyen

PANG: Arne Søraas (til venstre) og Dag Olav Sæther (til høyre) fra Folkeaksjonen mot skytestøy er lei av å høre skudd fra Løvenskioldbanen i Eiksmarka. Til høsten kommer det en ny høring, og folkeaksjonen forventer at kommunen tar saken på alvor og imøtekommer kravene.
PANG: Arne Søraas (til venstre) og Dag Olav Sæther (til høyre) fra Folkeaksjonen mot skytestøy er lei av å høre skudd fra Løvenskioldbanen i Eiksmarka. Til høsten kommer det en ny høring, og folkeaksjonen forventer at kommunen tar saken på alvor og imøtekommer kravene.

Det bygges flere boliger i området rundt Løvenskioldbanen, og Folkeaksjonen mot skytestøy advarer om at flere kommer til å klage hvis kommunen ikke gjør noe.

Kampen mellom Folkeaksjonen mot skytestøy og eieren av Løvenskioldbanen, Norges Skytterforbund, er svært betent. Aksjonen trapper opp med nye flyers og 2.000 underskrifter i baklomma, men så langt har ikke Bærum kommune valgt å lytte.

Nå bygges det flere boenheter i områdene Fossum og Eiksmarka, som er midt i sonen for skytestøy ifølge Arne Søraas fra folkeaksjonen.

– Det kommer til å komme mange flere klager fra de som flytter inn i nybyggene. Nå må kommunen gripe inn, hvis ikke advarer vi folk mot å flytte hit, sier Arne Søraas fra folkeaksjonen.

LES OGSÅ: Kan få nasjonalanlegg for skyting i Bærum

– Dette er et essensielt treningsanlegg for politi og militæret, svarer generalsekretær Arild Groven i Norges Skytterforbund, som eier Løvenskioldbanen.

Tilspisses

2.000 personer plages av skytestøyen fra Løvenskioldbanen i Eiksmarka. Dette viser antall underskrifter Folkeaksjonen mot skytestøy har samlet inn siden 2012. Nå bygges det flere boenheter i områdene Fossum og Eiksmarka.

–Dette er i sonene for skytestøy, forteller Søraas.

BUDSTIKKA MENER: Jubel og glede, men kritikken kommer (B+)

Folkeaksjonen tilspisser kampen mot skytestøy med nye flyers, strengere krav og flere underskrifter. På hjemmesiden hagler det inn med støtteerklæringer fra beboerne i områdene rundt og turgåere.

Jeg syntes det er uforståelig at det skal bygges på områdenene hvor så mange allerede plages av skytestøy uten at kommunen griper inn å gjør noe med støyen, sier han.

Flere klager

I de vakre turområdene i Eiksmarka møtte Budstikka Søraas og Dag Olav Sæther fra folkeaksjonen. I bakgrunnen høres skudd fra Løvenskioldbanen.

– Hele dagen lang forstyrrer skytestøyet omgivelsene og beboerne rundt banen, forteller Sæther.

Ifølge folkeaksjonen har antall klager økt gjennom hele året, og de mottar en rekke støtteerklæringen fra folk som ikke holder ut lyden av skudd gjennom hele dagen, og i helgene.

– Det føles jo ut som å være i en krigssone. Det kommer til å komme mange flere klager fra de som flytter inn i nybyggene. Nå må kommunen gripe inn, hvis ikke advarer vi folk mot å flytte hit, legger Søraas til.

Les flere lokalnyheter fra Fossum, Eiksmarka og Grini her

Politi- og militærtrening

Et av kravene til folkeaksjonen er reduserte åpningstider. De ber også om at banen skal bygges inn eller flyttes til et mindre folksomt område.

– Vi har ofte vært her å telt biler, og antall besøkende. Det kan være så lite som en til to skyttere på banen som lager bråk for alle rundt, forteller Søraas.

Mens vi snakker med folkeaksjonen står det flere politimenn og politidamer å skyter på banen. Det er for det meste politiet og militæret som bruker banen på dagtid.

Dette er et essensielt treningsanlegg for både politi og militæret, de har ingen andre steder hvor de kan trene, forteller Groven.

Terje Bjøro, politiker (V) i Oslo bystyre og gruppeleder i Vestre Aker Bydel, gir sin fulle støtte til aksjonen mot skytestøy.

– I flere år har jeg jobbet for å få kommunen til å ta tak i saken. Responsen deres er alltid positiv, men ingen ting blir gjennomført, sier han.

– Vi kom hit først

For tiden planlegges det å bygge opp støyvoller som skal dempe skytestøy mot omgivelsene.

– Støyvollene kommer ikke til å hjelpe, mener Sæther.

Groven er frustrert over folkeaksjonen uvillighet mot skytebanen

– Vi forsøker å imøtekomme kravene så godt som mulig. Jeg forstår ikke hvorfor folkeaksjonen har bestemt seg for at støyvollene ikke kommer til å fungere før de overhode er satt opp, svarer Groven.

Et av argumentene til Groven ,er at skytebanen ble etablert før de fleste av boligområdene ble bygget. Tom Sørensen fra Vollen i Asker, har brukt skytebanen i mange år, og han har et klart svar til de som klager på skytestøy.

– Vi kom hit først. De som flyttet hit kom etter støyen, så den får de bare overleve, sier han.
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.