Skip to main content

18-åring risikerer 5-10 års fengsel hvis han blir tiltalt

Mange norske ungdommer har de siste somrene vært samlet på den greske ferieøya Ios.

Mange norske ungdommer har de siste somrene vært samlet på den greske ferieøya Ios.

Foto: Privat

Klokken tolv, gresk tid, skal den siktede 18-åringen i rettsmøte. Fornærmedes familie ønsker at han utleveres til Norge så fort som mulig. 

En tenåring er siktet for drapsforsøk etter at han skadet en jevnaldrende med en knust flaske på Ios natt til mandag. Fornærmede, en 18 år gammel mann fra Bærum, ble utskrevet fra sykehus tirsdag. Mannen sitter fengslet på den greske øya Naxos. 

Bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb sier fornærmedes familie ønsker at den siktede 18-åringen kan få komme hjem til Norge så fort som mulig.

– Vi mener det er til det beste for alle parter, sier hun.

Vil endre siktelse

Den siktedes advokat, Kim Gerdts, bekreftet onsdag morgen at hans klient skal i rettsmøte klokken 12. Her håper de å få endret siktelsen fra drapsforsøk til grov kroppsskade. 

– Dette er veldig viktig med henhold til spørsmålet om varetekt og videre prosess, sier Gerdts. 

Pressetalsperson i gresk politi, Theodoros Chronopoulos meddeler til Budstikka at det er en mulighet, men at han ikke kan spekulere i om dommeren vil godta dette. 

Det er ventet at greske myndigheter vil slå hardt ned på saken, dels for å vise at de ikke aksepterer at unge tilreisende ender i alvorlige voldshandlinger. 

Borgermesteren på Ios kjente derimot ikke til saken, og mente at det ikke var noen problemer relatert til festing på den populære øya.

Kan risikere 5-10 år i fengsel

Dersom 18-åringen blir tiltalt, enten det gjelder vold eller drapsforsøk, vil saken føres av gresk påtalemyndighet. Hvis han blir funnet skyldig, kan deler den eventuelle fengselsstraffen  sones i Norge.

Chronopoulos forteller at en som tiltales for drapsforsøk kan få 5-10 år i fengsel. Det er derimot ikke sagt at dette er straffen nordmannen eventuelt vil få.

– Det er mange ting som spiller inn i slike situasjoner. Dommen kan påvirkes av at siktede er ung, og eventuelt ikke har noen kriminell bakgrunn. Mye avhenger også av situasjonen til den fornærmede, slår han fast.

Utskrevet fra sykehus

Tenåringen som ble angrepet med en knust flaske ble utskrevet fra sykehuset tirsdag formiddag.

– Det var kun flaks at det gikk så bra som det gjorde, og at han overlevde. Nå skal han komme seg hjem til Bærum så fort det lar seg gjøre, sier bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb til Budstikka tirsdag formiddag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.