Skip to main content

13-åring døde trolig av avmagring

MOR OG DATTER: Jenta og hennes mor har flere ganger vært avbildet i Budstikka, i forbindelse med hverdagslige aktiviteter gjennom den nå avdøde 13-åringens oppvekst.

Den 13 år gamle jenta fra Lommedalen, som ble funnet død på en hytte på Beitostølen nyttårsaften, døde trolig av avmagring. Jentas mor er skrevet ut fra sykehuset og pågrepet av politiet.

Dødsårsaken kom frem på en pressekonferanse Innlandet politidistrikt holdt på politihuset på Gjøvik mandag ved 13.50-tiden.

– Folkehelseinstituttet kan ikke komme med noen sikker dødsårsak. Men sannsynligvis har dødsfallet sammenheng med avmagring. Dødstidpunktet er ennå ikke klart, sa politiadvokat Julie Dalsveen på pressekonferansen.

Jentas mor er nå pågrepet av politiet etter at hun ifølge Dalsveen er skrevet ut fra sykehus etter å ha vært flere dager under helsevesenets omsorg. Det er Oslo politidistrikt som har pågrepet moren i 40-årene. Hun vil i løpet av dagen bli avhørt av politiet på Gjøvik.

- I helgen fikk vi henvendelse fra institusjonen hvor moeren var plassert om at det ikke var behov for videre behandling av henne der, forteller Dalsveen til NRK.

Politiet startet etterforskning etter at en 13 år gammel jente fra Lommedalen ble funnet død i Valdres. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, samt for å ha unnlatt å hjelpe jenta. Politiet fikk beskjed om dødsfallet på nyttårsaften.

Flere dager?

VG skriver mandag kveld at politiet undersøker om 13-åringen kan ha vært død i flere dager før moren ringte etter ambulanse.

Det skal ha ligget uåpnede julegaver i hytta.

 

LES OGSÅ: 13-åring var elev ved Mølladammen til høstferien

Politiet opplyser på pressekonferansen at andre etaters kontakt med familien også er en sentral del av etterforskningen, deriblant skoleverket i Valdres, Bærum og i den siste registrerte hjemkommunen Oslo.

- Det er viktig for politiet nå å avklare om jenta har fått den hjelpen hun har vært berettiget til av det offentlige hjelpeapparetet, sier politiadvokat Julie Dalsveen på pressekonferansen.

13-åringen skal ha vært så tynn da hun døde at personell fra luftambulansen reagerte og varslet politiet.

Ifølge politiadvokat Dalsveen har den døde jentas far ikke vært inne i bildet på lang tid.

- Jenta har heller ikke søsken så hun har bodd alene sammen med sin mor.

Meldte flere flyttinger

4. november meldte moren og den 13 år gamle datteren flytting fra Bærum til Øystre Slidre. Allerede 16. november meldte imidlertid de to ny flytting, denne gangen til Oslo. Det opplyste politiet på mandagens pressekonferanse.

Ti dager etter den siste flyttemeldingen, 26. november, var politiet innom hytta for å se om det var noen der, på forespørsel fra barnevernet, men det var ingen tegn til at noen bodde i hytta da en sivil politimann sjekket ut stedet.

- En tjenestemann i en sivil politibil passerte hytta og vedkommende kunne da ikke se at det var noen stedet. Det var Barnevernet som ba om at politiet skulle være i sivil under oppdraget, sier Dalsveen.

Gikk på flere skoler i Bærum

Jenta har tidligere vært elev ved flere skoler i Bærum, før hun begynte på ungdomsskolen Mølladammen. Nyttårsaften ble hun funnet død i Valdres. Jentas mor er nå siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

"Vi har mottatt en tragisk melding om at en av våre tidligere elever dessverre døde nyttårsaften. Ved slike anledninger åpner skolen dørene for de som ønsker å søke sammen i sorgen. Lærere og rektor vil være til stede", het det i SMS-en som rektor ved Mølladammen skole, Gretha Storevik, sendte ut til foreldrene ved skolen søndag.

LES OGSÅ: Ungdommer samlet til minnestund

Forsvareren: - En vanskelig oppgave

Forsvareren hadde mandag formiddag  en kort telefonsamtale med moren, men sier til NRK at det er en vanskelig oppgave.

– Jeg er usikker på om hun forstår hva hun er siktet for, sier Håvard Fremstad til NRK.

LES OGSÅ: – Vonde dager for Mølladammen-elevene

Han har kun forsøkt å forklare sin rolle. Moren har vært for syk til å kunne avhøres.

– Jeg har overhodet ikke kunnet gå inn på det saken dreier seg om. Å gå inn på saken er ikke tilrådelig, sier forsvareren.

Ved 14-tiden, på politiets pressekonferanse ble Fremstad informert om at jentas mor var blitt pågrepet av politiet.

Han ble overrasket over at hans klient er utskrevet fra sykehus i Oslo, og bragt til Gjøvik for avhør. Han sier han stusser på at han ikke ble informert om dette før politiet fortalte det på pressekonferansen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.