Skip to main content

100 av 300 elever vil ha naturfag på fritiden

PÅ LABEN: Benjamin M. Lohne og Tara Kristiane Klausen er blant de mange elvene som har meldt sin interesse.

– Målet er at det skal bli like naturlig å komme hit med labfrakk og vernebriller som å dra på en hvilken som helst annen fritidsaktivitet.

Det sier naturfagslærer Jens Myklebost ved Vøyenenga ungdomsskole. Han er initiativtageren bak «Kveldslaboratoriet» – et kostnadsfritt fritidstilbud til elever ved skolen. Én gang i uken møtes elevene for å gjennomføre forsøk og eksperimenter på laben.

Av mottagelsen å dømme kan målsettingen synes å være nådd allerede: Hele 100 av skolens om lag 300 elever har meldt seg på.

– Responsen har vært overveldende. Tanken var å kjøre 20 økter for en gruppe på 20 elever, men nå har vi delt opp i to ganger ti, slik at så mange som mulig får anledning til å være med, forteller Myklebost, som får hjelp av venn og tidligere lærerkollega Lars Hofsmarken.

Undring og nysgjerrighet

– Ideen kom da jeg så hvor mye undring og nysgjerrighet som ble vekket da vi gjorde forsøk på laben i undervisningen. Så vidt jeg vet finnes det ikke et tilsvarende fritidstilbud i Bærum, sier Hofsmarken.

– Her styres vi ikke av læreplaner, men vi håper å bidra til interesse for realfag gjennom praktisk tilnærming til faget, sier han. Lærerduoen forteller at de har brukt to år på å utvikle tilbudet.

DNB Sparebankstiftelsen og Naturbetong har bidratt med penger til materiell og lønnsmidler, og prosjektet gjennomføres med skolens velsignelse.

 

Vil inspirere andre

Lærerduoen håper de kan inspirere andre til å følge etter.

– Over hele landet står skolelaboratoriene tomme på kveldstid. Utstyret og kompetansen er der, det eneste som mangler er initiativ, sier Hofsmarken.

Den første temakvelden bar navnet «En kveld med smell». Og for dem som skulle lure:

– Vi har gjennomført risiko- og sikkerhetsanalyser sammen med landets ledende leverandør av naturfag-utstyr, sier Myklebost.

 

Les flere artikler